Иван Иванов, кандидат-кмет от БСП: Договорените европроекти ще освободят общински пари за селата

15:37, 14 окт 15 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благодарение на договорените от сегашния кметски екип 56 млн. лв. по европроекти, в бюджета на община Шумен ще се освободи финансов ресурс за благоустрояване на селата. "Досега сме били в дълг към селата и кварталите, защото общината влагаше средства предимно в градските части. Но сега само за първите месеци от новия мандат са осигурени 26 млн. лв. по проекти, което ще даде възможност в местната хазната да остават повече средства за селата", обясни пред жителите на Илия Р. Блъсков, Ветрище, Дибич и В. Друмево кандидатът за кмет на община Шумен от БСП Иван Иванов. Хората по селата искат няколко основни неща - улично осветление, асфалт, редовен автобусен транспорт, детските градини и училищата да работят, за да не бягат младите хора.

Тъй като Шумен е община от градски тип, нейните села не могат да се възползват от програмите за развитие на селските райони, по които малките общини активно усвояват пари. "Има и други начини обаче, но за тях кметът трябва да има мнозинство от съветници зад гърба си. Единият е, вместо да даваме на всички села по малко и да не стига за нищо, всяка година да се заделят средства за едно или две села и за 4 г. да направим най-много 5-6. Вариант е също общината да изтегли заем за селата, какъвто използвахме за шуменските улици, и да се направят всичките наведнъж. Зад такова решение обаче трябва да стоят поне 21 съветници", обясни зам.-кметът по строителството Иван Йонков.

Иван Иванов опроверга лансираната от ГЕРБ идея всяко село да има собствен делегиран бюджет, както работят училищата. "Няма начин, незаконно е. Може обаче още при правенето на бюджета да се заделят средства за селата и всяко да си има сметка", обясни Иванов. 

"Като дойдат да ви агитират другите, питайте ги защо искат да спрат дофинансирането на маломерните паралелки в училищата. Неразумно било. А разумно ли е да спрем парите, децата да избягат в града, учителите да останат без работа и сградите да се рушат? Община Шумен финансира маломерните паралелки и плаща за транспорт до средищните училища, за да не отпадат деца от системата и за да има в селата живот. Когато през годините се е налагало да гласуваме закриване на училище, аз съм излизал от сесийната зала", сподели Иванов. "Ако общината спре дофинансирането, училищата в Дибич, Мадара и Царев брод затварят", предупреди зам.-кметът по образованието Живка Тонева.

Той съветва хората да се интересуват останалите кандидат-кметове какви важни за общината проблеми са разрешили досега или знаят само къде е данъчното гише. "Аз съм бил част от този екип и знам за какво съм помогнал - за пътя до Дивдядово, който сега се работи, за медицинския колеж, осигуриме пари за пречиствателна станция за питейна вода и за старческия дом, но Близнашки ги прибра. Да, тези пари бяха откраднати от шуменци и аз със зъби и нокти ще си ги искам обратно", ангажира се Иван Иванов и призова на 25 октомвир да се гласува с № 8.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама