"Живот за Варна": Иван Портних реализира само едно от деветте си обещания

15:13, 14 окт 15 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досегашният кмет Иван Портних е реализирал само едно от общо деветте си обещания на предходните избори. Това заявиха от Коалиция "Живот за Варна” на пресконференция на тема "Неизпълнени обещания, злоупотреби и натиск = властта във Варна“.

"Трябва се види какво е изпълнено през последните две години в града, като коментираме всяко едно обещание на Портних”, заяви независимият кандидат за кмет на града Данаил Папазов. Той увери, че от Коалиция "Живот за Варна” се стремят само към истината и доказват с факти какво е състоянието на Общината и как работи с различните еврофондове и възлага обществени поръчки.

"Като в Шекспирова пиеса сме, принудени сме от факта на непрекъснатото отсъствие на един от опонентите ни за кметския стол, а именно бившия кмет Иван Портних, да разговаряме с духа му”, коментира Папазов.

Не подлежи на какъвто и да е коментар обещанието за промяната в инфраструктурата на Варна, заяви кандидатът за общински съветник от листата на Коалицията - адвокат Милен Ралчев. Той припомни, че не е реализиран ремонтът на бул. "Трети март” , който е бил споменат в предходната предизборна кампания на Портних.

"Във Варна през изтеклите две години не е направено нито едно инфраструктурно или комуникационно решение, което да доведе до подобряването състоянието на града или повишаване на пропускателната му способност. Това са проблемите, с които варненци се сблъскват в своето ежедневие. Приоритет за Портних щеше да бъде Морската градина, която да е без автомобили и да има направени паркинги. Фактите са, че там никога не са се движили автомобили, че да бъдат спирани”, изтъкна адвокат Ралчев.

Той подчерта, че е редно кметът на Община Варна да знае, че Приморският парк се свързва с историческото ядро, което започва от Морска гара и приключва до Шокаровия канал. По отношение на местност "Салтанат” Ралчев добави, че тя няма статут на паркова зона. По негови думи над 60 процента от територията там е частна собственост, в която живеят няколко хиляди данъкоплатци. От "Живот за Варна“ са категорични, че никой няма право да отказва достъп на тези хора до домовете и местоработата им. "Всякакви нови опити на Портних да спре достъпа до тези имоти ще продължава да среща санкцията на съда и заповедите му ще бъдат отменяни”, убеден е адвокат Ралчев. Той добави още, че  Портних не е изпълнил и обещанието си да бъдат изградени паркинги в района на Морската градина.

Юристът е категоричен, че нереализирани остават обещанията за разкриване на нови работни места и подпомагането на  малкия и среден бизнес в града. "Спадът за туристическия сезон е 7% и не само че не се удължи, но и приключи по-рано. За сметка на това и малкото туристи, които дойдоха в нашия град, нямаше как да влязат в него заради разкопките в централната градска част и разхвърляните торби и плочи по тротоарите, които са част от ежедневието ни и в момента”, отбеляза още адвокатът.

Той изтъкна и проблемите по отношение на проекта за Интегриран градски транспорт, който по думите му е "пред пълен провал и предстоят сериозни санкции, които ще бъдат платени от всеки един от нас”.

Според Ралчев електроните услуги във  Варна са само 11 и са много назад в сравнение с общини като Попово, Бургас, Стара Загора и Добрич. От Коалиция "Живот за Варна” са готови да финансират екскурзия на Портних до град Попово, за да обмени опит с тамошната общинска администрация.

Работата по пешеходния ринг до момента също е незадоволителна, е оценката на Милен Ралчев. "От новия облик на центъра ще отбележим само хубавите цветенца. За жалост кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата беше пореден провал на общинската администрация. Това не е случайно, а резултат от факта, че администрацията не е преструктурирана”, коментира още Ралчев. Според него досегашният кмет е реализирал само едно от предизборните си обещания – за решаването на проблема с недостига на места в детските градини.

Независимият кандидат за кмет на Варна Данаил Папазов изтъкна, че трябва да се обърне сериозно внимание на това как общинската администрация изразходва парите, отпуснати по линия на европроектите, от държавната субсидия, а така също и от общинския бюджет. По думите му те се харчат по доста непрозрачен начин. От Коалиция "Живот за Варна” и неправителствени организации са се опитвали да получат конкретни данни по Закона за достъп до обществена информация, но все още не са получили такава. Папазов отбеляза като смущаващи обстоятелствата около изразходените средства за ремонта на Спортна зала. Предварителната-план сметката е показала, че са необходими  близо 7,4 млн. лв., а реално са изразходени близо 23 млн.лв. От Коалиция "Живот за Варна” питат какво е наложило нарастването на тази сума и къде са потънали парите, както и кой носи отговорност за качеството на ремонта.

Данаил Папазов изтъкна, че Законът за обществените поръчки се заобикаля и при ремонта на детските площадки във Варна. При себестойност от 14-15 хил. лв. на площадка, за реконструкцията се дават по 35 – 65 хиляди лева.

"Обстановката, в която сме принудени да работим в предизборната кампания, по презумпция в България трябва да е демократична и свободна, както и с равен достъп на всички кандидати до информация, диспути и възможност да организират събития. Още от началото се започна с пречки от страна на местната администрация” категоричен е кандидатът за кмет Данаил Папазов.

От Коалиция "Живот за Варна” се обявиха и срещу политическите уволнения и назначения, като дадоха пример с Пристанище Варна, където вторият в листата - доц. Божидар Чапаров, е освободен като изпълнителен директор с мотив за ниски резултати, въпреки че под негово ръководство предприятието е било с най-голяма печалба, средната работна заплата е била 1184 лв. и е имало рекордни тонове обработени товари и круизни посещения.

Кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов се обърна към опонента си Иван Портних с препоръка да излезе пред варненци с лицето си, за да не става практика да се говори само чрез медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама