Най-старото злато в света озарява Европарламента в Брюксел (снимки)

14:12, 14 окт 15 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-старото технологично обработено и художествено осмислено злато в историята на човешката цивилизация, открито при разкопките на Варненския халколитен некропол, ще бъде представено в сградата на Европейския парламент в Брюксел тази вечер. Експозицията, която е под патронажа на премиера Бойко Борисов и по инициатива на евродепутата Емил Радев, ще събере елита на Европа, предаде специалният пратеник на Topnovini.bg в белгийската столица Нели Дерали.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейската комисия –  Жан-Клод Юнкер, и на Европейския съвет – Доналд Туск. В българската делегация в Брюксел е и багеристът Райчо Маринов от с. Аспарухово (Ченге), открил Варненския халколитен некропол през 1972 година.

Докато бил на смяна и прокопавал земята за изграждащия се тогава плавателен канал "Море-езеро”, работникът съвсем случайно забелязал керамични чукове. Находката му отвела археолозите до 308 гроба, датирани от късната каменномедна епоха, сред които е намерено изобилие от златни предмети. Според учените това е едно от гробищата на високоразвитата цивилизация, обитавала брега на Варненското езеро през V век пр. Хр. За откритието си тогава 22-годишният багерист получава държавна награда в размер на 1500 лева, които за онова време са били много пари. 

Четирите най-богати и емблематични гробове от т. нар. Култура Варна в момента са изложени извън пределите на България. Съкровищата от два от тях са в Брюксел, а други два гроба, заедно със скелетите, са в Япония. Изложбата в белгийската столица ще бъде официално открита в 18 часа при засилени мерки за сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама