НДК попадна в класация за „най-непрактичните сгради в света“

13:57, 14 окт 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от символите на София – НДК – попадна в класация на деветте най-непрактични и нечовешки сгради в света на вестник Financial Times.

Изданието разглежда примери за сгради, много от които са печелили различни архитектурни награди, но са в конфликт с желанието на хората и физическото пространство и създават раздразнение и объркване. 

“Грандиозният Национален дворец на културата, символ на комунистическия режим в България в най-силния му период, сега е най-популярното място за събитие в София”, пише изданието. „Сградата, приличаща на ядрен реактор, може да не се харесва на всички, но е единственото място, където можете да видите всички пластове на съвременна България в рамките на няколко часа и да се позабавлявате.“ 

Авторът Милена Христова коментира, че разглеждането на бетонното чудовище с площ 123 000 кв.м. може да е сериозно предизвикателство. „Основната част на сградата е кръстоска между пещера и лабиринт от привидно безкрайни мраморни стълбища, ескалатори, тераси и зали, а величествено фоайе се простира от върха до дъното на залата“, пише Христова. „По стените има указателни табели, но са трудно разбираеми. Ако се объркате, ще се озовете в сумрачни, безпощадно еднакви коридори, украсени с пропагандни стенописи. Объркването продължава и извън двореца, където човек се сблъсква с разбити тротоари и безкрайни ремонти. Това е предизвикателство, с което повечето софиянци просто са се примирили.“

В списъка с най-непрактични и нечовешки сгради, заедно с НДК попадат музеят за модерно изкуство в Рим – Maxxi, дело на архитекта Заха Хадид, централата на ФБР – сградата J Edgar Hoover във Вашингтон, търговският център „Неру Плейс“ в Ню Делхи, сградата на Европейския парламент в Страсбург, Великият дворец на народите в Пекин, офис сградата „Могама“ в Кайро, многоетажната ЖП гара „Шинджуку“ в Токио и центъра „Барбикан“ в Лондон.

Непробиваеми бетонни колоси като центъра „Барбикан“ в Лондон често предизвикат недоволство, но за това не е виновно само движението на бруталистите от ХХ в. Някои съвсем нови сгради, като Централната библиотека на Сиатъл също са трудни за разбиране и са обект на психологически изследвания защо хората се губят в сгради, пише Financial Times.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама