Бургас е отличен в конкурса на ЕС за новаторски идеи

13:56, 14 окт 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас е отличен в конкурса на ЕС за новаторски идеи

Бургас е сред наградените в конкурса RegioStars 2015 г. на Европейския съюз, който отличава най-вдъхновяващите и новаторски проекти за регионално развитие, подкрепяни с евросредства, съобщиха от Общината. Наградите са били връчени снощи на тържествена церемония в Брюксел.

Сред 17-те финалисти са били и два български проекта: "Центрове за настаняване от семеен тип в община Бургас" в категория "Приобщаващ растеж", както и "Интелигентна къща" /MILD HOME/ в категория "Устойчиво развитие".

Наградите и свидетелствата на отличените проекти са връчени тържествено в музея на изящните изкуства в Брюксел – BOZAR, от комисар Корина Крецу и евродепутата Ламбер Ван Нистелрой. На тържествената церемония е присъствала и заместник-кметът на община Бургас по европейски политики и околна среда Атанаска Николова.

"Българските проекти са сред най-добрите в ЕС! Горда съм да видя две чудесни наши инициативи сред финалистите за най-добри европейски проекти - "Интелигентната къща" и "Центрове за настаняване от семеен тип в община Бургас". До 2020 г. ‎България може да усвои близо 32 млрд. лв. за хубавите идеи, които имате!", е написала заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева в профила си в социалните мрежи.

Проектът на Община Бургас "Центрове за настаняване от семеен тип" беше реализиран в подкрепа на процеса на замяна на институционалната грижа за изоставени деца с грижа в семейна или близка до семейната среда в общността. В резултат на реализацията му 70 деца са изведени от институциите в региона на Бургас и са настанени в новоизградени центрове за настаняване от семеен тип  в жилищните к-с „Лазур” и „Меден рудник” и квартал Ветрен. В тях грижите за децата се полагат в среда, близка до семейната, с шанс за нормален живот и развитие.

В тазгодишното 8-мо издание на наградите RegioStars Европейската комисия получи 143 кандидатури, от които бяха избрани 17 финалисти от 15 страни членки: Австрия, България, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама