Медици поискаха безплатни прегледи за хепатит и СПИН за колегите си в Спешната помощ

13:42, 14 окт 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания за безплатно изследване на хепатит В и С и СПИН в центровете за спешна медицинска помощ ще започне в София през февруари 2016 г. Това обяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Инициативата, която вече е започнала в други градове на страната, е насочено основно към лекарите в системата на спешната помощ, които са най-рисковата група, обясни той.

Според статистиката на Световната здравна организация около 2% от спешните медици годишно се заразяват с вируса на хепатит В или С. В много от случаите хората дори не знаят, че са заразени, поради липса на симптоми. В много европейски държави скрининговите програми за носителство на вируса се провеждат регулярно, но в България това не е установена практика, подчерта д-р Кацаров.

Медицинският персонал е обучен и разполага с достатъчно средства за защита, но често спешните медици работят в условия на дефицит на време и информация за здравето на пациентите. Понякога пренебрегват собствената си безопасност в битката за живота на пациента, подчерта проф. Крум Кацаров, председател на Дружеството по гастроентерология.

От Българския лекарски съюз подрепиха кампанията, като предложиха прикриването на подобни заболявания от пациенти да се криминализира.

Заразяването на лекари е трудова злополука, а всеки осми лекар е изложен на риск. Болниците трябва да разполагат с достатъчно тестове за хепатит, осигурени от държавата, с които да изследват пациенти, неспособни да обяснят състоянието си, защото не са в съзнание. Освен това Българският лекарски съюз поиска въвеждането на регулярни задължителни изследвания при лекарите на всеки шест месеца.

Д-р Крум Кацаров съобщи, че най-новите лекарства за лечение на хепатит С вече са регистрирани у нас и в момента се водят преговори за включването им в позитивния списък на лекарствата.

„Това, което скоро ще е факт, е исторически пробив. Досега овладявахме хепатит В, но ни беше изключително трудно да се справим с хепатит С. Това лекарство напълно излекува вируса. До сега 25 човека сме лекували с него, четирима от които бяха много тежки случаи с трансплантиран черен дроб. Сега и четиримата са добре“, обясни д-р Кацаров.

По думите на лекарите здравният министър Петър Москов е гарантирал, че лекарството ще влезе в позитивния списък в началото на 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама