Либерализират визите с Турция

13:32, 14 окт 15 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Турция ще работят за либерализиране на визите между двете държави. Това е важно и за туризма, и за целия бизнес, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в южната ни съседка. Той съобщи още, че последният участък от АМ “Марица” ще бъде открит до дни, което ще улесни пътуването до Турция.

С турския си колега Ахмед Давутоглу Борисов е обсъдил и ситуацията с бежанците. “Оценяваме огромните усилия и трудности, които турската държава има, за да задържи милионите бежанци на своя територия. Уверих турския си колега, че на Европейския съвет ще защитаваме нашата позиция за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави”, написа премиерът.

Министър-председателят е провел и телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, като е благодарил за помощта, която страната оказва на България за бежанците. Двамата не са могли да се срещнат лично, тъй като турският държавен глава не е в Истанбул.

Премиерът изрази надежда, че след провеждането на изборите ще може да се състои официална среща между двамата. Ердоган е посочил, че отдава голямо значение на продължаването на добрите отношения и на диалога между двете страни.

Основна тема на разговора е била миграционният поток. Според Ердоган бежанската криза е прераснала в глобален проблем и Европейският съюз трябва да положи големи усилия по този въпрос. Според турския президент е важно да се облекчи товарът с бежанците, който лежи на страната му, и призова този въпрос да бъде разгледан на предстоящото заседание на Европейския съвет.

“Имате пълната ни подкрепа”, увери министър-председателят и добави, че в Брюксел му предстоят срещи с председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама