Слагат единен изходен изпит за кандидат-юристите

13:08, 14 окт 15 / Политика 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентите, завършващи юридически факултети, ще се явяват на единен държавен изпит, предвиждат промени в Закона за съдебната власт. Целта е да се повиши качеството на юристите. Студентите ще имат до три опита да покрият изпита след петте години обучение, като ако не успеят, цялото им обучение пропада. Около 2 000 юриста завършват всяка година.

Въпреки множеството предложения няма да бъде въведена бакалаварска степен. За сметка на това ще има специализирани магистърски програми. От Министерството на правосъдието не са съгласни да отпадне обучението по история, както искат доста от студентите, попълнили специалната анкета

Обучаващите се оплакват най-много от слабото обучение по материята за защита на конкуренцията и правото на ЕС, както и от ниската квалификация на своите преподаватели. Те искат и повече практика по време на обучението. Студентите настояват още практиката да бъдат карани да зубрят законите да бъде прекратена, а вместо това учебната програма да бъде направена така, че да ги кара да мислят и анализират.

Министърът на правосъдието Христо Иванов, който участваше в представянето, отказа да отговаря на въпроси по други теми, като единствено посочи, че се надява окончателният доклад на Венецианската комисия за промените в Конституцията, който все още е не готов, да подейства "очистващо" на някои от парламентарните сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама