Палестина обмисля да прекрати мирното споразумение с Израел

12:58, 14 окт 15 / Политика 25 687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Палестина разполага с три досиета, доказващи фрапиращи престъпление на Израел, които тези дни ще бъдат изпратени в Международния наказателен съд. Въпросните документи касаят премиера на Израел Бенямин Нетаняху, израелските тайни служби и Министерството на отбраната. Това обяви пред журналисти днес посланика на Палестина в България, д-р Ахмед Ал Мадбух. На пресконференцията стана ясно, че Палестина проучва как да прекрати ангажиментите си по мирните споразумения от Осло.

„Ние подписахме с Израел споразумения за мир, беше поставен таван до 1999 г. да бъдат приложени на практика. И до този момент обаче Израел отказва да признае държавата ни. Решихме да спрем да спазваме споразуменията, ако и Израел го прави“, обясни посланикът.

Дипломатът се оплака от непрекъснати нахлувания на въоражени еврейски заселници, в палестински свети места, като порица и действията на окупацията, накърняващи правата на палестинците. По думите му насилието непрекъснато ескалира и поясни, че само от вчера ликвидираните на място млади хора са 24. Сегашното надигане в Палестина не е организирано от някоя палестинска организация, това са младежи, прекарали целия си живот в период на окупация“, каза посланикът. Той е категоричен, че отговорно за всичко е израелското правителство.

„Сегашното правителство на Израел е най-крайното и екстремистко правителство, което страната някога е имала. Невъзможно е да се постигне мир с този кабинет. Нашите притеснения са, че ще се премине към масово избиване на палестински граждани“, каза посланикът.

Дипломатът е категоричен, че Палестина ще седне ма масата за преговори, но настоява ООН да осигури защита на гражданите, както и да упражни натиск върху Израел да спре окупацията.

„Няма да се върнем към такива преговори, като онези, водени досега. Съгласни сме на разширени, многостранни международни преговори, като например формулата 5+1 от преговорите с Иран. Редно е Европейският съюз да изпълни собствените си решения, съдържащи начини за бойкотиране на износа от окупираните от Израел територии“, заяви дипломатът.

Посланикът се надява на подкрепа от страна на европейските държави. Той подчерта, че Палестина винаги е полагала усилия за укрепване връзката с България.

„Надявахме се, че България ще подкрепи резолюцията за издигането на флага на Палестина пред централата на ООН. Само че страната се въздържа. Надяваме се в ООН България да се върне към подкрепата за Палестина“, каза дипломатът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама