Шуменският бизнес иска по-добри условия, за да има нови работни места

12:45, 14 окт 15 / Политика 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът за кмет Любомир Христов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ се срещнаха с работещите в няколко големи фирми на територията на община Шумен. Те представиха приоритетите в програмата си за управление и заедно с ръководителите на предприятията обсъдиха проблемите на местния бизнес.

„Имаме ясна цел да създадем по-добри условия за устойчиво развитие на бизнеса, за да работи и да създава нови работни места. Условията за възлагане на обществените поръчки и изискванията ще се променят, за да има равнопоставеност, а не да бъдат угодни само за определени участници”, обясни Любомир Христов. Той припомни колко е важно в това отношение двете институции – кметската администрация и Общинският съвет, да работят в синхрон. „За да преустановим досегашните порочни практики само определени фирми да печелят търговете и да променим начина на възлагане на обществените поръчки, ни е необходимо мнозинство в Общинския съвет”, уточни Любомир Христов.

Ръководителите на шуменските фирми „Домо”, „Дидис”, „Елфи”, „Пробленд”и „Херти” поискаха да бъде създадена електронна община, за да могат услугите за гражданите и бизнеса да се ползват чрез интернет. Диян Радев от „Дидис” сподели, че за първи път от 19 години е потърсен от представители на партия, която иска да управлява общината.

„Бизнесът не трябва да бъде затрудняван с процедури, които пречат на работата му. За съжаление, вече има колеги, които преместиха ръководните си екипи в други градове заради мудната шуменска общинска администрация”.

Той даде пример как е трябвало да чака повече от два месеца за разрешение да премести един електрически кабел с 20 см. „Улицата, на която се намират всички фирми в старото ЗИЕНО, няма номера, няма улично осветление, сами я асфалтирахме, асфалтирахме и околните със собствени средства. Искаме обаче общината да не ни пречи на работата.” Ефективна общинската администрация поиска и Живко Георгиев от фирма „Елфи”.

Работниците от фирма „Домо” споделиха притеснението си, че в Шумен младите IT специалисти няма къде да се реализират. Според него сегашната местна власт не успява да привлече инвеститори. Любомир Христов и кандидатите за общински съветници напомниха, че в програмата на ГЕРБ е предвидено да се работи за привличане на инвестиции, които създават работни места за хора с по – висока квалификация, защото те могат по-лесно да се преквалифицират.

При срещата си с представителите на ГЕРБ собственикът на най-голямото шивашко предприятие в Шумен „Елит” - Илия Попов заяви, че предстои откриването на нова фабрика, но в града няма достатъчно квалифицирана работна ръка. Местната власт трябва да намери начин да задържи и да привлече млади хора в града. „Ще направим Шумен по-привлекателно място за младите и за хората в трудоспособна възраст, за семействата с деца. Ще създадем условия за спорт и културни развлечения. Ще постоим многофункционална спортна зала, ще изградим спортни комплекси и игрища в Градската градина”, беше отговорът на Любомир Христов.

В края на миналата седмица той и Цветан Цветанов се срещнаха с работещи в предприятието за асансьори и ескалатори „Лифтком” в Шумен. „Ще подкрепим ГЕРБ и Любомир Христов, защото когато има стабилна местна и централна власт, европейските фондове стигат до България и бизнесът може да работи и да създава работни места във всеки регион”, каза Татяна Кипрова.

В срещите с работници и предприемачи участваха кандидатите за общински съветници Димитър Александров, Виолета Неделчева, Димитър Върбанов, инж. Димитричка Недева, проф. Стефан Желев, Дилбер Мехмедали, Карен Гарабедян, Красимир Попов и Владислав Григоров.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама