Българо-румънска работна среща обсъди сътрудничество в областта на архивното дело

12:30, 14 окт 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 14 октомври 2015г.,  в зала „Панорама” на Областна администрация, със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус, се състоя работна среща между представителите на структурите на Държавен архив Русе и Държавен архив Гюргево. Информацията съобщават домакините от русенската администрация.

Така специалистите от Русенската институция отбелязаха професионалния празник на архивистите в България – 10 октомври, датата,  на която преди повече от 60 г. с Постановление на Министерски съвет се създава системата на българските държавни архиви.

По този повод, поздравителен адрес от името на Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе и председател на Асоциация Еврорегион Данубиус, поднесе Симеон Иванов – главен секретар на Областна администрация – Русе.

Обменена бе информация, касаеща организацията, структурата и начина на работа на управленията на архивите,  възможностите за сътрудничество - съвместни проучвания, конференции, изложби. В направената презентация бяха показани факсимилета на важни документи и снимки, съхранявани във фондовете на Русенския архив. Гостите видяха „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, завещанието на Евлоги Георгиев за строителство на Софийски университет, най-старият съхраняван документ от 1671г. и други.

Румънската делегация бе водена от главен инспектор Кристина Олтяну, началник Окръжно бюро Гюргево на Румънски Държавен Архив.

От българска страна участие взеха  Ивелина Караилиева, директор дирекция „Регионален държавен архив”- Велико Търново, Стефка Маринова, началник отдел „Държавен архив”- Русе ,  архивисти специалисти.

Сътрудничеството между Русе и Гюргево се подновява след няколокогодишно прекъсване, поради организационни промени и промени в ръководствата, когато те бяха и членове на Еврорегион Данубиус.  

Подготовката и осъществяването на срещата е в  духа на чл.5, ал.1  от Устава на организацията за „Подпомагане и съдействие на централните и местни власти при реализиране на Европейската рамкова конвенция за трансгранично сътрудничество между териториалните общности и власти, както и при търсенето на решения за общи трансгранични проблеми и сближаване на населението от двете страни на границата".   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама