Модернизирането на градския транспорт в Пловдив на финалната права

12:17, 14 окт 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 85 процента от реалните дейности по проекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив вече са финализирани, съобщи инж. Борислав Кръстев, ръководител на звеното за управление на проекта. "Ще спазим поставените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството срокове за изпълнение на отделните компоненти", увери той. Срокът за изпълнение на проекта е до края на тази година.

В момента почти в пълна степен са завършени велоалеите в район "Тракия", на Гребната база, по бул. "Македония", бул. "Източен", бул. "Цариградско шосе". Извършват се последните работи по бул. "Княгиня Мария-Луиза", текат последни довършителни дейности и по бул. "Шести септември", а по бул. "България" съществуващите велоалеи се рехабилитират, уточни Кръстев.

В срок върви и подмяната на светофарните секции по кръстовищата, обхванати в проекта. Освен че се рехабилитира съществуващата кабелна мрежа, се монтират трафик детектори, които да улавят колоните от превозни средства.

"Към момента се работи на 22 кръстовища, където се подменят светофарните тела и се осигурява достъп на пешеходците, включително и за хората с увреждания", уточни Кръстев. Той обясни, че настилките с т.нар. "пъпки" се изпълняват в червен цвят на регулираните светофарни кръстовища и в жълт - на нерегулираните. За пръв път в рамките на Пловдив се поставят тактилни ивици тип "линия", които имат за цел да насочат пешеходците с увредено зрение към мястото за пресичане.

Напълно подменени са устройствата по 11 кръстовища в града. Новите светофари са с много по-ярка и контрастна светлина, а консумацията им на електроенергия е над 10 пъти по-ниска от старите. Съгласно последните наредби за регулиране на движението със светлинни сигнали при гъвкаво управление на трафика не се поставят броячи по светофарите.

По кръстовищата се монтират и два вида камери - трафик детектори, които имат за задача да "улавят" трафика, и куполни камери, които дават възможност за наблюдение в реално време от центъра за управление на транспорта.

Прокарват се и електротрасетата до всяка спирка от градския транспорт, необходими за монтажа на електронните информационни табла, каза още инж. Кръстев. Самите табла ще бъдат поставени непосредствено преди старта на работата на системата.

Около 260 автобуса на градския транспорт вече са оборудвани с кабели и носещи планки за крайните устройства за електронно таксуване. Монтирани са и GPS антените, както и тези, които трябва да осигуряват приоритет на градския транспорт чрез подаване на сигнал към светофарите за осигуряване на зелен сигнал. Започнало е и брандирането на автобусите с логото на проекта за модернизация и развитие на устойчив транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама