„Гражданска отговорност” да се сключва в интернет, предлагат реформаторите

12:08, 14 окт 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Гражданска отговорност” да се сключва в интернет, да отпаднат стикерите за сключената застраховка и щетите да могат да се плащат и в брой, а не само по банков път – това предлагат депутати от Реформаторския блок, съобщават от пресцентъра на блока. Те ще внесат промени в одобрения на първо четене изцяло нов кодекс за застраховането.

Първоначалният текст на законопроекта на Министерския съвет изключваше възможността застраховката да се прави онлайн с мотива, че не винаги може да се установи идентичността на застрахования автомобил. Затова от РБ предлагат при застраховане в интернет да се сканира талонът на колата.

Реформаторите искат също да отпадне стикерът, с който се доказва сключването на застраховката. Изчислено е, че за 10 години отпечатването на стикери е струвало на гражданите около 50 млн. лева, коментира заместник-председателят на ДБГ и член на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, цитиран от партийния пресцентър. Той обясни, че данни за сключените застраховки се съдържат и в регистър в интернет и наличието на такава полицаите ще могат да видят с проверка в регистъра.

В новия законопроект МС предлага съдебният иск да може да бъде заведен едва след като застрахователят е отказал да изплати претенцията след изтичане на 6 месеца. Реформаторите искат този срок да отпадне, тъй като е недопустимо, според тях, едно увредено лице да е принудено да чака 6 месеца за обезщетение. От блока настояват да остане настоящият принцип – застраховател, който отказва да изплати обезщетение, може веднага да бъде съден от застрахования.

Реформаторите настояват застрахователните обезщетения да се изплащат и в брой, както е и в момента. Законопроектът на МС предвижда това да става само по банков път, но според РБ е неприложимо за малките населени места, където няма банки.

Предлага се и намаляване на административната тежест за доверените сервизи, фирми, които отстраняват щети за сметка на застрахователя и са външни изпълнители. Проектът на МС предвижда тези изпълнители да сключват застраховка за професионална отговорност с лимит 5 млн.лв. за година, докато от РБ твърдят, че сумата трябва да е пет пъти по-ниска, а именно 1 млн.лв. за година и 200 хил. лева за увреждане на автомобил.

Мотивът на РБ е, че покритие от 5 млн.лв. е неоправдано високо с оглед на вероятността да настъпят вреди за толкова голяма сума, а в същото време осигуряването му е твърде скъпо, особено за по-малките сервизи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама