Доналд Туск обещава отстъпки на Турция, ако намали потока от мигранти

11:34, 14 окт 15 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е информирал Турция, че ще спечели отстъпки от ЕС, като например облекчаване на визовия режим, ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предупреждението е било отправено вчера от Туск. В писмо до европейските лидери, в което се уточнява дневния ред за европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък, Туск припомня в писмото започналите този месец преговори за мигрантската криза с Турция, която според европейски представители искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в блока.

Споразумение с Турция би имало смисъл, ако тя действително редуцира притока от бежанци, пише Туск в писмото в навечерието на визита на висши европейски представители в Анкара.

Отстъпките могат да бъдат оправдани само, когато тази цел бъде постигната, посочва бившият полски консервативен премиер.

Той посети Турция миналия месец и беше домакин на турския президент Ердоган в Брюксел миналата седмица. По време на тази визита ЕК дефинира различни начини, чрез които Анкара може да помогне в контрола на миграцията. 

В писмото Туск предупреждава освен това европейските лидери, че руските военни действия в Сирия, които са в противоречие на сирийския призив за европейска подкрепа за установяване на зони за сигурност в северната част на Сирия, са допринесли за усложняване на обстановката в региона. Трябва да сме готови за пролетта и за заплахата от по-голяма вълна от мигранти, прииждащи към Европа, пише Туск и припомня предупрежденията на регионални лидери, че милиони хора може да се насочат към Европа.

Колкото и преувеличен да звучи този вариант, наше задължение е да бъдем готови за всякакви сценарий, казва Туск.

Той посочва, че европейските лидери трябва да обмислят промени в Дъблинската система за прием на бежанците, която сега прави граничните страни отговорни за предоставянето на убежище, както и да укрепят европейските граници чрез възможното създаване на гранични сили на ЕС.

Срещата на върха на ЕС ще започне в 14 ч. по Гринуич в четвъртък и Туск се надява, че въпреки многото кризи, които ще бъдат обсъждани на нея, тя няма да продължи и в петък.

На срещата освен това ще се направи преглед на следващите стъпки в преговорите с Великобритания относно промените, за които тя настоява в отношенията си с ЕС, преди да организира до края на 2017 г. референдума за европейското си членство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама