Само за девет месеца ало-измамници са завлекли над 70 хил. лв. от жертви в Шуменско

11:14, 14 окт 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При телефонни измами в Шуменско за деветте месеца на годината са отнети 70 110 лева, като това е с близо 30 000 лева повече спрямо 2014 година. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

29 съобщения за телефонни измами са получени в МВР през отчетения период.

14 са случаите, при които потърпевшите са заблудени по телефона, че техен близък се нуждае от лечение, за което са необходими средства.

Изгодна сделка с климатици е един от последните сценарии, с които измамниците въвеждат в заблуда гражданите, като броят на подведените по тази схема е десет.

 В други четири случая хората са заблудени, че имат пратка от чужбина и че трябва да я  освободят от митницата с определена парична сума.

По един от най-старите използвани сценарии – виновен участник в катастрофа  и освобождаването му от органите на властта е регистриран един случай.

Наблюдава се увеличение на престъпленията от този вид, като само за деветте месеца на тази година е надминато нивото от 2014, в която общият брой на регистрираните измами е 27.

Запазва се нивото на средната възраст на потърпевшите 77 години. През 2014 година средната възраст на потърпевшите е също 77 години. Най-възрастният пострадал от телефонна измама е на 92 години. При потърпевшите преобладават жените-25 или 86%.

В селата са осъществени 8 телефонни измами, колкото и през цялата 2014 година. Забелязва се тенденция на концентрация на тези престъпления към градовете – 13 в областния център Шумен, четири във Велики Преслав и три в Каспичан. В тези три града се отбелязва увеличение на телефонните измами.

В община Шумен са регистрирани – 17 престъпления или 59%, в община Велики Преслав – 6, Каспичан – 5, Смядово – 1.

Шест са разкритите измами, по още четири продължава работата по документиране на престъпленията срещу заподозрените.

Установени са извършители на телефонни измами и на териториите на други дирекции.

Има случай, в който мъж подал сигнал в полицията, след като се усъмнил, че е попаднал в схема за измами . Обяснил, че бил нает за пренасяне на пратка след обява за работа. През март бил пратен на ул.”Марица”, в Шумен, където му предали 600 лв. като капаро за климатици. Мъжът веднага сигнализирал в МВР и предал парите на униформените служители, а те ги върнали на собственика им.

От полицията напомнят на възрастните хора да внимават с непознати, предлагащи изгодни сделки. Разчитайки, че те са по-малко информирани за рисковете, или че те по-трудно биха могли да се свържат с полицията, част от измамниците преценяват обстановката, разбират с колко пари разполагат, къде се съхраняват и използват събраната информация по най- изгоден за тях начин. Използвайки вашата доверчивост, умело имитират добронамереност.

При случаи на телефонна измама или съмнение за това трябва да се телефонира на номер 112. Спешният телефон е безплатен за всички оператори.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама