Божидар Димитров: На които не им харесва Ларгото, да не минават от там

10:22, 14 окт 15 / Култура 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"На тези, които не има харесва Ларгото - няма да минават оттам и толкова"- такова решение на проблема с проекта за консервация на Ларгото намери директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред бТВ.

Ден по-рано проектът беше спрян от Министерството на културата.

Според него при възстановяването на Ларгото строго се спазват всички световни и български правила, а „реставрацията на антична Сердика не е бутафория, както се твърди“.

Димитров увери, че тухлите, които се използват са български – по 5 лв. всяка. В интернет вчера обаче бяха разпространени снимки, на които ясно личи турската фирма производител на рестврационните тухли. Обясни, че са нови, но имитират римските.

„Така строят римляните, категоричен беше той и допълни: Откъде да намериш римски тухли?“, възмути се Димитров.

„Граждани взимат отношение по въпроси, по които нямат образование, не знаят каква е световната практика”, подчерта директорът на НИМ.

Директорът на историческия музей беше категоричен, че планът е одобрен от специалисти на Националния институт за паметниците на културата. За да може да тръгне, проектът на Китов с актуализациите на Фърков минава пред НИПК, Инспектората на Министерството на културата и най-накрая подпис на ресорния заместник-министър, разясни още той.

Междувременно dnevnik.bg съобщи, че още през 2013 х= от Института за паметниците на културата са предупредили, че проектът за Ларгото е непрофесионален. "НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от обществено обсъждане", "Предложението за пластична изява на силуета на сградата с ниши чрез иззиждане на тухлени арки е неприемливо", "Проектът за КРР е напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част и подчертаване на принадлежността им към едно цяло" - това са част от забележките и коментарите на експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама