Русенски режисьор с участие в Андерсенова конференция в София

10:18, 14 окт 15 / Култура 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен”, специалност „Скандинавистика“ към Катедрата по германистика и скандинавистика, ФКНФ и Културен Център на СУ „Св. Климент Охридски”, съвместно с Института “Ханс Кристиан Андерсен” в Дания и Посолството на Кралство Дания в София са организатори на Международната конференция “Ханс Кристиан Андерсен – отвъд границите и времето”.

Тя е посветена на 210-годишнината от рождението на писателя и ще се проведе на 14 и 15 октомври в София.

На откриването ще участва Посланика на Кралство Дания у нас, Н.Пр.Кристиан Кьонигсфелт. Програмата включва 28 доклада на утвърдени учени, преподаватели и специалисти в сферите на скандинавската и западноевропейска литературата, езикознанието, педагогиката, аудио-визуалните изкуства, психологията и библиотекознанието от България, Дания, Швеция, Норвегия и Австрия.

Росица Миновска- Деведжиева, артистичен директор на Група за театър КАМИЛА, ще изнесе доклад на тема “Андерсен в кукления театър”. За основа на доклада послужи разработката й по същата тема, представена през 2005 г. на международна конференция в Одензе, родния град на великия разказвач, по случай 200 години от рождението му.

В творческата й биография има 3 пиеси по приказки на Андерсен – “Грозното патенце”, поставена в Русе и Верона, “Храбрият оловен войник” - Русе и Добрич, “Палечка” в русенския драматичен театър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама