„Гражданска отговорност“ да поема лечението на пострадали е почти невъзможно, смята адвокат

09:36, 14 окт 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„За да заплати застрахователят лечение по застраховка "Гражданска отговорност", трябва да бъде доказана вината на застраховането при него лице. Едва след това застрахователят би могъл да заплати едно такова лечение. Това каза пред БНР адвокат Георги Вълков от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи.

Вчера медици предложиха лечението на тежко пострадали при катастрофи да се поема от специален фонд, парите в който да идват от „Гражданска отговорност“, а застраховката да поскъпне.

„Как ще бъдат определени сумите, които трябва да бъдат плащани за лечение в интензивните отделения и реанимациите? Защото в момента по закон животоспасяващите операции са безплатни, те се поемат изцяло от държавата“, коментира още Вълков. Той добави, че ще се наложи да бъдат изменени редица закони, в които да се определи що е то животоспасяваща операция и последващо лечение.

Според него мащабни законови промени ще затруднят и идеята за създаването на специалния фонд.

„Ако се създава някакъв фонд, трябва да се повишат цените на "Гражданската отговорност" и по законов ред да се определи що е то животоспасяващо лечение. И след това от този фонд независимо виновен или невинен да се плаща лечението, защото в крайна сметка застрахователят ще плати едва след като се установи вината, а това ще стане след като има наказателно производство“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама