Младите учени в БАН взимат 440 лв., професорите- 750 лв.

21:27, 13 окт 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със съкращаване на дейности и кадри в Българската академия на науките (БАН) кризата там няма да се реши. Един млад учен в БАН започва с 440 лева заплата. Средното възнаграждение на доцент е 650 лева, а на професор – 750 лева. Ако си позволя самонараняващото сравнение - та дори продавачките в магазините на „Витошка” получават повече от младите ни учени. Това каза в ефира на БНР председателят на академията акад. Стефан Воденичаров.

„Бюджетът на Академията, в сравнение с миналата година, е намален с 5,5 млн. и сега е 71 млн. лева. Парите, които в момента са отпуснати от бюджета, предвиждат само едни недобри заплати. 3100 са учените в БАН, а общият състав на Академията е около 6000 души. Средната възраст на учените е 49 години“, каза още той.

Акад. Воденичаров обясни, че БАН е единствената институция, която иска същото финансиране, каквото е получавала преди пет години.

„Искаме малко над 85 млн. лева, за да успокоим атмосферата в академията“, коментира той.

По думите му не е нормално заради „финансов недоимък БАН да не работи ефективно. Той посочи още, че БАН е водещ научен, духовен и експертен център на България, но е финансово джудже, на опашката, извън всякакви приоритети.

"Не бих казал, че властта в България тотално ни е обърнала гръб, но тя не разбира как можем да помогнем да се възстанови нормалния стопански живот у нас, с всички инициативи, които имаме. Бюджетът на БАН беше драстично занижен, а за да може да се работи нормално на учените им трябват минимум 85-90 млн. лв. годишно. За справка - тази година те са 72 млн. лв., с орязаните 5.5 млн. лв. спрямо 2014 г.“, каза акад. Воденичаров.

Той посочи, че все още в 10 института въпросите с работните заплати до края на годината не са уредени и се надява на разговори по този въпрос с Министерството на образованието и с Министерството на финансите.

Акад. Воденичаров обяви, че с най-бързи темпове от акадмията си тръгват младите хора, защото не са склонни да работят за толкова ниски заплати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама