МК „Патриоти за Шумен” обсъдиха с учители проблемите на образованието

19:39, 13 окт 15 / Политика 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Среща-дискусия с представители на синдиката на учителите и работодатели в сферата на образованието проведоха кандидат-кметът Митко Йоцов и кандидатите за общински съветници от Местна коалиция „Патриоти за Шумен”. Гост на срещата бе заместник-председателя на комисията по образование в Народното събрание и депутат от ВМРО доц. Милен Михов.

В залата на РБ „Стилиян Чилингиров” те обсъдиха различни проблеми на образованието и училищата в община Шумен.

Явор Якимов представи част от стартегията, заложена в Хартата за почтеност и компетентност на коалицията.

„Сред най-важните наши цели са ефективност и качество на образованието, продължаване на традициите в развиване на човешкия ресурс в сферата на образованието, разширяване на сградния фонд и материално-техническата база”, каза Явор Якимов и добави, че трябва да се работи и за развиването на общинска програма за работа с талантливи деца.

Кандидатът на патриотите за кмет на община Шумен Митко Йоцов заяви, че учителската професия е една от най-трудните и заради важната й роля трябва й да се обърне специално внимание.

„Да си учител не е работа, това е призвание”, каза той и добави, че според него всички промени трябва да се случват чрез такива дискусии – между учители, директори и управленци, а не с програми, за да може заетите в сферата на образованието сами да посочват нужната промяна.

„Искаме от вас, учителите, да чуем какви са нуждите и с воля и желание може да постигнем целите, които сме си поставили”, каза Митко Йоцов.

Доц. Милен Михов също акцентира върху важната роля на учителя.

„В центъра на образователната система стои българският учител и неговия труд”, каза зам.-председателят на комисията по образование в НС и добави, че много от предложенията им, предложени в Закона за образованието, са били насочени към учителя. Той отбеляза, че има какво да се желае за размера на работната заплата.

„В момента този закон дава едни нови и значими лостове в ръцете на местната власт по отношение на управление на българското училище. Кметът и Общината придобиват много важно значение за ръководството на отделните учебни заведения и това нещо трябва да се отчита”, заяви доц. Милен Михов и отбеляза, че е важно какво ще бъде отношението на общинското ръководство.

„Поради съществуващите сега делегирани бюджети от местната власт зависи развитието на всяко училище”, каза той и обясни, че затова има „избрани”  и „забравени” училища и детски градини.

„Когато от инвестиционната програма на Общината се извадят средства за ремонт, то училището ще стане привлекателно и ще бъде напълнено”,  заяви Михов и допълни, че това е от изключително важно значение за развитието на системата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама