Архитекти за Ларгото: От "няма връщане назад" до "виновни са изборите"

18:27, 13 окт 15 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Твърде късно е вече да се спира работата по Ларгото при свършен факт. Това, което се случи днес, отново доказва нашите твърдения, че консултантите по проекта не са го представили обективно на техните възложители, в случая Министерство на културата. Това коментира за София Topnovini.bg арх. Ивайло Петков от Група „Град“.

Група "Град" алармираха още през 2012 г.

Още през 2012 г. архитектите от неправителствената организация направиха протест срещу готвените тогава ремонти на булевард „Витоша“, както и срещу проекта за реставрация на Ларгото.

Тогава експертите изразиха опасения, че реставрацията и консервацията на архитектурното наследство няма да бъда направена както трябва. Също така те алармираха, че предстоящите работи по обекта, няма да запазят автентичния му облик.

„Една генерирана грешка води след себе си голям проблем. Ако още тогава бяха взели под внимание всички сигнали на граждани, че има грешни практики по извършване на реставрацията и консервацията на разкопките, нямаше да се стигне до тук“, каза още Петков и допълни, че старините се реставрират пошло,като се смесват различни стилистики.

Критиките - емоционални или технически

Проектът за Ларгото е на архитект Васил Китов. Той обаче умира преди да го завърши. Виждайки, че няма сили да довърши започнатото, Китов възлага проекта на ученика си- арх. Юлий Фърков.

Пред София Topnovini.bg, Фърков обясни, че проблемът около проекта се е породил, тъй като на него се гледа емоционално, а не професионално.

„Когато се говори в медиите, трябва да говорят професионалистите. Емоциите не може да са над всичко. Трябва науката да е над всичко. Защото тук говорим за емоции-това ми харесва, това не, онова ми стои като торта, другото като нещо друго. В защитата на културното наследство няма емоции“, коментира архитектът.

Фърков подчерта, че породилото се недоволство у хората е свързано с предстоящите избори.

„Няма свършен факт“, каза той в отговор на арх. Петков от Група „Град. „Не е завършена още реставрацията“, каза още той.

По повод несъгласието на гражданите върху археологическото ни наследство да се доизгражда, ръководителя на реставрацията на Ларгото, обясни, че в обекта има „зидчета, които са по 70, 80 см. и отгоре е сложен консервационен натиск“.

„Понеже бяха изключително обрушени, те трябваше да бъдат укрепени и облепени тези зидове. И затова сега имат така новичък вид. Все пак трябва да има обработка“, допълни още Фърков.

Ивайло Петков от своя страна обясни, че, за да се стигне до преустановяване на консервацията на архитектурния паметник, по-рано не са били отчетени някои фактори. По думите му появата на нови бетонни конструкции, както и откритите нови артефакти показва, че заданието, което е било дадено на проектантите, не е било достатъчно добре обосновано и проверено.

„Фърков може правилно да е генерирал нещо, но след като не е довидяно, крайният резултат го виждаме сега“, каза той.

Как някои се обърнаха срещу практиката за рествриране за една нощ

По рано днес изненадващо зам.-кметът на културата Тодор Чобанов също изрази недоволство срещу практиките за реставриране и консервиране на археологическия обект.

Попитахме Фърков как би коментирал това, след като именно Чобанов беше един от хората, които следяха работите по Ларгото, а изрази несъгласие с тях чак сега.

„Д-р Чобанов е много просветен в тази сфера, но това е негово лично мнение. Уважавам неговото мнение и на тези млади дечица, които тази сутрин говориха, но ми е много тъжно, защото човек трябва да се посъветва с професионалисти. Сега е време на избори, всички имат колебания, всеки по някакъв начин иска да дръпне своя кандидат напред“, каза архитектът.

Никога не можем да върнем Ларгото така, както някога е изглеждало

Юлий Фърков обясни, че практиката, с която се реставрира и консервира културното ни наследство е популярна в цяла Европа. По думите му екипите по проекта работят „по каноните за консервация“.

„Този оригинал отвсякъде е изяден и затова ще се наложи всички тези фуги да се префугират със съвременни, бих казал, лицензирани материали. Никога не можем да върнем Ларгото във вида му, така както някога е изглеждало. Ларгото, както и старините ни в цяла България, са подстригани преди 5,8,10 века. И ние трябва да укрепим това, което е останало, и да спасим оригинала“, коментира още Фърков.

Архитектът обясни, че проектът трябва да е готов до два месеца. По думите му към момента е спряно само консервирането на археологическите ценности, но работата по основните направления продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама