Над 10% от катастрофите са причинени от млади шофьори

17:51, 13 окт 15 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
5460 са катастрофите за първите 9 месеца от годината, като 516 от тях са предизвикани от шофьори със стаж до 3 години. При 32 от инцидентите е установено, че водачите са употребили алкохол или наркотици. Тази статистика оповести полицейският инспектор Мария Ботева от отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”.

От полицията са установили, че най-рискова е първата година зад волана. Това, според тях, се дължи не грешната преценка на младите шофьори и самоувереността, която придобиват след като вземат книжка. При евентуална рискова ситуация обаче се оказва, че повечето от тях не могат да реагират адекватно, обясни инспектор Ботева.

Тази година Министерството на вътрешните работи се включи в кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, която е насочена основно към младите шофьори. Посланието ще се разпространява по нетрадиционен начин, чрез изписването му на паркоместа в големи търговско-развлекателни центрове. На различни места в столицата ще се раздават и специални очила, през които хората могат сами да се уверят за ефекта от употребата на алкохол зад волана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама