589 деца са изведени от социалните домове за три години

16:57, 13 окт 15 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
589 деца са били изведени от социалните домове през последните три години. Това съобщи главният експерт в Министерството на здравеопазването Анна Темелкова при отчета на ръководения от нея проект "Посока - семейство". В семейна среда са заживели 473 деца, като е било предотвратено и настаняването на други 295 в Домoвe за медико-социални грижи за деца.

„Успяхме да осъществим процеса на деинституализация на децата от осем пилотни домове в общините Габрово, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София и Търговище“, похвали се Темелкова и допълни, че мисията "деинституализация" е възможна.

В рамките на проект "Посока - семейство" се е ограничил входът към институцията и настаняването на децата е сведен до минимум. При настанени 190 деца през 2012 за 2015 г. са регистрирани едва 26.

По думите на Темелкова това е в резултат на активната работа на екипите по места. Те са участвали в превенцията на изоставянето на ниво родилен дом и превенцията на изоставянето в семейна среда.

"Имаше един много малък кръг деца с много тежки увреждания, за които на този етап не успяхме да осигурим семейна среда. За тях е създадена резидентна услуга, която да подкрепи отглеждането им",обясни експертът към здравното министерство.

Проектът е на стойност 1 071 159 лв. и е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Партньори на Министерството на здравеопазването са Агенция за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама