Деца от Пловдивско се включват във военна ролева игра

16:51, 13 окт 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
42 деца от пловдивското село Строево и региона ще участват във военната ролева игра Raid Cross на 15 октомври, съобщиха организаторите.

Играта е част от проект "Повишаване на информираността за правата на гражданите - Отбор 42", изпълняван в партньорство от Фондация "Европейски център за иновации, образование, наука и култура" - Габрово, и Народно читалище "Пробуда 1929 г." - с. Строево.

В играта могат да се включат и младежи от целия регион, техните ментори и всички хора от местната общност. За участие те трябва да бъдат на площада в с. Строево в 9 часа в четвъртък.

Raid Cross е ролева игра симулация, проектирана от френския и белгийския Червен кръст. Тя има за цел да запознае младежите с основните правила на международното хуманитарно право, да им помогне да разбират значението на тези правила и да опознаят хуманитарните въпроси, свързани с конфликтни ситуации.

По време на играта участниците се изпращат в измислената страна Haddar, която е атакувана от съседна държава - Deldar. "Въоръженият конфликт" между страните продължава вече 13 месеца, а участниците са изправени пред различни предизвикателства. За да се справят с тях, младежите влизат в ролята на цивилни, войници, затворници и хуманитарни работници.

Raid Cross насърчава по-широкото мислене и поглед върху международното хуманитарно право, твърдят организаторите. Те обясняват, че играта се фокусира върху защита на живота и човешкото достойнство по време на война, възпитава и показва на участниците основните хуманитарни правила при военни действия. Освен това насърчава употребата на мирни средства за разрешаване на конфликти, което предотвратява ненужното страдание и запазва човешкото достойнство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама