С амбиция за успешен сезон стартира в първенството БК “Шумен”

16:29, 13 окт 15 / Спорт 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да запишат по-добро класиране на всички формации в сравнение с предходната година си поставят като цел от Баскетболен клуб “Шумен” на старта на новия сезон.

Треньорът на шуменци Янко Янков заяви, че пред отборите от страна на Управителния съвет не са поставени цели за медали, но той и колегите му от школата са амбицирани да трупат победи.

“Основната ни цел обаче си остава да изграждаме играчи, а не да гоним победата на всяка цена”, обясни днес на пресконференция Янко Янков. Янко Янков допълни, че в клуба искат да наложат еднакъв стил на игра във всички формации, за да може и преходът от една в друга възраст да става по-плавно. “Ще се опитаме да играем агресивен баскетбол с бързо нападение”, заяви Янко Янков.

Клубът този сезон тръгва в първенството с изградена изцяло пирамида в мъжкото направление. БК “Шумен” ще има отбори от 10-годишни до мъже, като във възрастовата група при момчета до 12 години клубът пуска в шампионата две формации. От тази година клубът започва и работа в женско направление, като ще обхване момичета от 1 до 4-ти клас.

“Миналият сезон имахме отбор при девойките, но считаме, че експериментът не беше успешен”, каза Янко Янков. Затова през този сезон работата започва от най-малките.

Янков допълни, че в училищата в града вече са изградени смесени подготвителни групи от момчета и момичета в начална степен и на този етап интересът към баскетбола е голям

Програмата за мачовете на в първенствата на подрастващите вече е готова. Първи започват юношите старша възраст, които ще играят на 23 октомври във Варна.

На 14 ноември е първият домакински турнир на БК “Шумен” при подрастващите. Тогава в зала “Младост” първият отбор на 12-годишните ще приеме тимове от Силистра, Варна и Русе.

Две са новите имена в школата на клуба. Това са Андрей Джамбазов, който ще играе и в мъжкия отбор, както и миналия сезон, и Димитър Чанков. Двамата ще помагат на Янков и при работата с мъжкия отбор.

Янко Янков обясни още, че от Българската федерация по баскетбол изключително много са затегнали контрола върху работата на треньорите в клубовете. Изискването е клубовете да започнат да играят по единна методика и от тази година главният методист на федерацията Петър Клечков ще следи за изпълнението на задачите, поставени от горе така, както се прави в Европа и по света. Точно заради развитието на треньорите от федерацията започнаха организирането на семинари. За да запази лиценза си, един треньор ще трябва да има най-малко два семинара през годината.

От БФБ са гласували доверие за пореден път на Янко Янков, като един от перспективните млади треньори в България, и шуменецът ще пътува тази седмица за Виена, където заедно с Клечков ще участват в семинар за развитието на баскетбола в Австрия.

Янков се връща от Австрия в неделя и от летището тръгва за Русе, където е първият мач на мъжкия състав на “Шумен” в А група. Домакините от “Дунав” са направили жест към шуменци и срещата ще започне в 18,30 часа вместо в 17,00.

Янко Янков и този сезон ще бъде играещ треньор в мъжката формация на “Шумен”.

В представителния отбор и тази година ще се дава шанс за игра и развитие на юношите на клуба, уточни Янко Янков. За да се подсили състава освен Янков, са картотекирани пет играчи с повече опит. Новите лица за шуменската публика ще бъдат Андрей Иванов от тима на Ямбол и Ивайло Касабов от Варна.

Иванов и на 20 години и е висок 2,05 см. Той ще играе с двоен лиценз – едновременно за Ямбол в Националната баскетболна лига и за “Шумен” в А група. Ивайло Касабов се е подготвял с тима на “Черно море”, но не  останал там и ще помага на “Шумен”. Касабов е юноша на моряците, играл е в “Дунав” Русе. Другите опитни играчи са познати от миналия сезон. Това са Калоян Георгиев, Николай Златков и Димитър Янчев.

Янко Янков допълни, че все още отборът не се е сработил напълно, но работата по това продължава. Вчера шуменци са играли контрола с шампиона на А група Икономически университет във Варна, като са записали загуба с 60:85.

Шуменци се похвалиха и с нови екипи, изработени благодарение на няколко фирми от региона. Янко Янков обаче отбеляза, че и този сезон отборите ще играят при лоши условия в нуждаещата се от основен ремонт зала “Младост”.

Първият домакински мач на “Шумен” за този сезон ще е на 25 октомври от 17,00 часа в зала “Младост”, а съперник на шуменци е “Академик” Варна.

Припомняме, че А група този сезон е разделена на Източна и Западна група. В Източната са тимовете на “Шумен”, “Академик” Варна, “Делфин” Бургас, “Чавдар” Троян, “Дунав” Русе и ИУ-Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама