Трусове в КРИБ - американските ТЕЦ-ове напускат

15:45, 13 окт 15 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3" напускат Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Писмо с това искане е внесено още миналата седмица, пише clubz.bg, като се позовава на източници от „AES Марица изток 1“.

Информацията е потвърдена и от „Контур глобал Марица изток 3". От компанията допълват, че напускат едрия бизнес в България и се дистанцират от медийни изяви. За момента нито една от двете фирми не се ангажира с информация дали има и други фирми, заявили намерение да напуснат КРИБ.

Решението им става известно седмица след като от Българската стопанска камара обявиха, че работодателските организации са предложили на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев да се обмисли възможността държавата да изкупи акциите на „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3".

Това предложение предизвика острата реакция на енергийния бранш, а се оказва и че „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3" не са наясно с него, пише clubz.bg.

Изданието припомня, че критики понесе цялата предложена от работодателите Пътна карта на реформите в енергетиката. Бившият председател на КРИБ Иво Прокопиев определи предложението като „странен сбор от крайни идеи“.

"Смисълът на бизнесорганизациите не е да защитават интереса на председателя си (Кирил Домусчиев - б.р.), а на членовете си. Има огромно недоволство, че КРИБ разпространява подобни декларации без да се консултира и съгласува с членовете си", коментира Прокопиев.

На предложенията на работодателските организации реагираха и енергийните предприятия, сред които и двете американски централи, както и браншови организации. Вчера те излязоха с декларация, в която заявиха, че се предприемат „некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар“.

"В момента сме свидетели на усилията на институциите да възстановят стабилността на НЕК и на целия енергиен сектор. Ние подкрепяме политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка. В същото време виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на на принципите на неприкосновеност на частната собственост и  които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената „Пътна карта“ е ясен пример за такива действия", пише още в декларацията.

Днес ръководството на четирите работодателски организации излезе с ново предложение след среща с председателя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев - плащанията за изкупуваната цена двете американски централи да бъдат задържани над въведен пазарен таван за цените им  в дългосрочните договори за задължително изкупуване на произведената от енергия на преференциална цена.

Повод за срещата беше внесената от работодателите жалба в Европейската комисия срещу дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете централи, което според тях е неправомерна държавна помощ и Брюксел трябва да прекрати предоставянето й. Васил Велев обясни, че "когато се постанови неправомерна и недопустима държавна помощ, парите над пазарната цена ще трябва да се връщат". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама