Депутатският имунитет трябва да остане, смятат изтъкнати юристи

15:36, 13 окт 15 / Политика 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имунитетът на народните представители не трябва да бъде премахван. Около това мнение се обединиха изтъкнати български юристи. Темата отново изникна покрай поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Депутатският имунитет не трябва да бъде премахван. Това е класически институт, познат на всички развити държави. Има защо той да съществува. Разбира се, има методи, по които той може да бъде свален, когато има нужда", каза пред София Topnovini.bg проф. Огнян Герджиков - юрист и бивш председател на Народното събрание. 

"Може да се обмисли някакво преформулиране, но имунитетът е демократично постижение. Всеки опит да се премахне той, показва дълбоко неразбиране на парламентаризма", категоричен бе той.

"Имунитетът на депутатите е един стандарт, установен от Средновековието. Това е засилена защита на парламента, за да може независимо да прави законодателства", каза от своя страна в ефира на БНР проф. Емилия Друмева.

"Българската политическа действителност показва, че депутатският имунитет не е форма, изживяла времето си. Съдиите и депутатите трябва да имат имунитет, който да им дава смелост, за да разкриват злоупотребите на властимащите. Имунитетът не представлява пречка да бъде водено дело срещу даден депутат", каза и бившия депутат Минчо Спасов.

"Поведението на г-н Сидеров е скандално и просташко, но от това не бива да следва промяна на едни конституционни принципи, които от векове съществуват в цивилизована Европа, а именно - предпазването от политически противници представителите на опозицията. Не бива липсата на възпитание у г-н Сидеров да причинява промени в законодателството, които могат в бъдеще да доведат до някакъв абсолютизъм. В българския политически живот има тенденция към абсолютизъм и вулгарно потъпкване на опозицията", посочи още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама