Варненският съд даде 3 години затвор и глоба за незаконна сеч

15:33, 13 окт 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27-годишен мъж получи ефективно наказание за незаконно извозване на дърва от горския фонд, съобщават от пресцентъра на Районен съд – Варна.

Около обяд на 27 септември миналата година, на главния път към Варна в района на местността "Харамията", 27-годишният С. Йорданов е засечен от служители на Регионалната дирекция по горите да транспортира без редовно писмено позволително незаконно добита от другиго дървесина.

Подсъдимият извозвал с товарен автомобил "Мерцедес“ общо 6 кубика дърва за огрев от видовете "цер" и "дъб", еднометрови и немаркирани с контролна горска марка. Пред служителите първоначално той представил невалиден превозен билет и свидетелство за регистрация на камиона като собственост на юридическо лице, но в хода на проверката се установява, че товарният автомобил е бракуван година по-рано и е с прекъсната регистрация.  

Деянието е извършено от 27-годишния мъж повторно. Подсъдимият е системен нарушител на Закона за горите. Само в периода от м.октомври 2011 г. до м.октомври 2012 г. спрямо него са били издадени общо 11 наказателни постановления за констатирани нарушения на същия закон, а през 2013 г. е бил осъден за незаконна сеч.     

За конкретното деяние Районният съд наложи на 27-годишния С. Йорданов наказание от 1 година затвор при строг режим и глоба  в размер на 5000 лева. Освен това съдът приведе в изпълнение наказания, наложени му с влезли в сила присъди на ВРС по дела от 2012 и 2013 г., като след групиране определи той да изтърпи най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода с присъединено към него наказание "глоба“ в размер на 1000 лв.

Веществените доказателства по делото – товарния автомобил и дървесината, се отнемат в полза на държавата. Съдебният акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама