Полицаи обясняват на Горанов разликата между "привилегия" и "компенсация"

15:15, 13 окт 15 / Политика 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като министърът на финансите Владислав Горанов отказа да отпусне допълнителни 21 млн. лв. на МВР за изплащане на обезщетения на напуснали служители, най-големият синдикат в рамките на ведомството се принуди да му обясни каква е разликата в речниковото значение на думите "компенсация" и "привилегия".

"Министър Горанов, подобно на своя предшественик показва, че не прави разлика между привилегии и социални компенсации. Преди три години, ние си позволихме да повишим информираността на министър Дянков и за нас е обидно, че се налага да го правим и с неговия наследник, но сме длъжни да го направим, защото вярваме, че лица заемащи подобни позиции са задължени да боравят с правилните понятия и да притежават базисни знания и да разграничават на съдържателно ниво понятията. СФСМВР не смята, че може да образова министър Горанов, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между „привилегия“ и „компенсация“ пред обществеността", пишат от СФСМВР.

И допълват: "Привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг. За да разясним е важно да дадем пример за това: привилегия е да заемеш конкурсна длъжност, без да се явяваш на конкурс или пък да бъдеш охраняван от НСО, а гражданите да нямат това право. Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено. Нещо изгубено като правото на втора работа и допълнителни доходи за служители, забраната за стачка и тяхното задължение да са непрекъснато на разположение".

Според тях с отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, напуснали системата, Горанов "постави себе си над гражданите и законите на Република България".От Федерацията намират, че последните изказвания в медиите на министър Владимир Горанов не само са откровена спекулация, но граничат с изнудване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама