Природозащитници скочиха срещу строеж на кули за видеонаблюдение на Витоша

14:59, 13 окт 15 25 638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строителството на две системи за видеонаблюдение в Природен парк „Витоша“ с европейски пари е разрешено от Министерството на околната среда и водите и от Столичната община, сигнализира Александър Дунчев от WWF на пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Кулата, която ще се изгражда по разрешение на Министерството на околната среда и водите, е в резерватните части на Витоша. Столичната община от своя страна е издала разрешително за строеж на тази система в горска държавна територия, а не в резервата. Така на Витошва ще има две нови кули за видеонаблюдение, отбеляза Дунчев.

„Ще се припокриват и ще загрозят ландшафта“, каза той и допълни, че ресурсите, с които ще се изграждат системите, са чрез европейско финансиране. Всяка една кула за видеонаблюдение ще струва около 150 хил. лева. По неговите думи липсва прозрачност при взимането на решенията на министерството и общината. Това нарушава плана за управление на ПП „Витоша“ и неговите норми, които забраняват строителство в пасища и гори, където попадат тези две кули, каза още той.

По време на пресконференцията природозащитниците показаха и схема, на която са обозначени местата, на които ще има видеонаблюдателни кули. Те се намират по пътя за Черни връх.

„Спорният резултат от тяхното функциониране е налице, защото вече съществува такава кула в района на Черни връх. Тя можеше да покрие Торфено бранище. Втора кула можеше да се монтира върху съществуващи съоръжения на военните върху Резньовете и да покрием резервата“, отбеляза той.

Според него тези кули трябва да са извън парка, „където също ще покрият тези територии“. По думите му освояването на европейските средства е самоцелно, без прозрачност и в нарушение на законите, „за да можем да се похвалим, че сме усвоили евро пари“.

Дунчев посочи и друг случай, при който проверка на Агенцията по горите показва как ПП „Витоша“ изпълнява усвояването на европейски средства. Алеите в района на местността „Бистрица“ е трябвало да бъдат ремонтирани по договор, който да приключи на 30 юли. Два месеца по-късно е установено, че половината ремонтни дейности не са приключили, а договорът е изтекъл.

„Никой не контролира всичко това. Допуска се строителство, без да има договорни отношения. Единственото обяснение е, че е липсвал естествен камък на склад и добив повече от един-два месеца, за да се подновят настилките там“, отбеляза той. Дунчев каза още, че вместо да се възстановява, се унищожава красивия район на парка.

„Европейските средства се усвояват тайничко и спокойничко, а щетите за природата са огромни“, сподели той. В тази връзка природозащитниците ще поискат мерки, с които да бъдат спрени европейските средства за строителство върху защитените територии или за повишаване на прозрачността по тяхното усвояване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама