Прекратяват делото за петимата имигранти във Варна

14:34, 13 окт 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненската районна прокуратура ще прекрати наказателното производство по случая с петимата нелегални имигранти от Сирия, които бяха задържани във Варна на 12 октомври. В хода на разследването не са събрани данни за извършено престъпление от страна на шофьора на камиона, който е освободен от ареста на І РУП.

Пред органите на досъдебното производство сирийците разказали, че са се качили сами в тира, още в Истанбул, с помощта на неизвестни хора. Въпреки че ремаркето на камиона е било пломбирано, при огледа разследващите установили, че въжето, което пристяга платнището, било прерязано на трудно забележимо място. Както пред медиите, така и пред разследващите, задържаният шофьор заявил, че не е бил наясно за живия товар в камиона. 

Имигрантите ще бъдат транспортирани до бежански център в Южна България. Ще им бъдат съставени актове по чл. 279 от Наказателния кодекс – "Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 100 до 300 лева".

От държавното обвинение не можаха да отговорят на въпроса защо, при условие че законът повелява тези хора да бъдат подведени под наказателна отговорност, те ще се разминат само с глоба. Още повече, че сирийците са били със статут на бежанци в Турция, но в България те вече са нелегални имигранти (престъпници). Съгласно международното законодателство сирийците трябва да бъдат върнати в южната ни съседка, а не да бъдат настанявани в бежански лагер у нас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама