Проф. Кръстьо Петков: 24% от домакинствата не могат да плащат задълженията си

14:17, 13 окт 15 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24% от българските домакинства не са  в състояние да плащат задълженията си. 19 % пък е делът на лошите кредити, макар че по оценка на финансисти реално този дял е 32%. В същото време за първите шест месеца от годината банките са отчели рекордни печалби.

Това заяви проф. Кръстьо Петков на пресконференция в Пловдив по повод банковите и финансовите измами, които търпят българските граждани. Заедно с него за проблема говориха още Богомил Николов - президент на Асоциация "Активни потребители" и адвокат Веска Волева, защитаваща пострадали от банките.

По думите на проф. Петков вече е изпратено отворено писмо до еврокомисаря, отговарящ за защита на потребителите.

"Еврокомисията е информирана за механизма, по който стават банковите измами в България", посочи той, визирайки действието на разпоредбите на чл. 417 от ГПК, нарушаващ директиви на ЕС в България.

"Друг такъв законодателен норматив няма в Европа. Всички опити да се отмени член 417 се провалиха", коментира още той.

Българските политици са предоставили нашия суверенитет на банките, посочи на свой ред и адвокат Волева.

"Колкото по-сложни думи четете в договора, толкова по-интензивно искат да вземете заем, за да ви излъжат. Ние сме третирани като туземци с активното съзнание на нашите политици. Банките, това са частни образования, дошли от богати държави, за да ви оберат с помощта на нашите политици", заяви още тя и посочи, че няма лоши кредити и лоши клиенти, има клиенти, доведени до невъзможност.

По думите на Богомил Николов пък държавата е абдикирала от един справедлив финансов пазар.

"Докато тя не се заеме активно, оставя отворена вратата за популистите. Няма институция, която да упражнява надзор, а крайните резултати са ясни – не са измамени един,двама или трима граждани и фирма, а стотици хиляди. Колко хора трябва да изпаднат от обществото, да мигрират, да бъдат докарани до крайност, да се самоубият, за да се разбере, че условията за кредитиране в България са опасни", заяви той.

Срещата в Пловдив, която даде възможност на пострадали граждани да се консултират, е втора, след подобна в столицата. До края на годината ще бъдат организирани най-малко още две.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама