Правителството предлага удостояването на патриарх Неофит с орден „Стара планина“

14:06, 13 окт 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството предложи на Президента на Република България да награди Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски, с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България. Решението е взето днес на заседание на Министерския съвет.

Припомняме, на 27 март 1994 г. партиарх Неофит е избран за доростолски и червенски митрополит, резидиращ в Русе. През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска, в резултат на той е титулуван Русенски митрополит. Остава такъв до избора му за патриарх на 24 февруари 2013 г., като известно време след това продължава да стои начело Русенската епархия, до избора на настоящия митрополит Наум.

От избирането му начело на Българската православна църква, Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми.

Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, патриарх Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама