Руска ракета е свалила самолета в Украйна, Москва отрече и обвини Киев

14:00, 13 окт 15 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният екип, който разследва инцидента със сваления в Украйна малайзийския самолет MH17, е установил, че той е бил ударен от изработена в Русия ракета „Бук“. Специалистите, занимаващи се с инцидента, публикуваха доклада си, който е резултат на 15-месечно разследване за причините за падането на малайзийския самолет „Боинг 777“ на 17 юли миналата година, при което загинаха всички 298 души на борда.

Разследването сочи, че ракетата е била изстреляна от контролираната от сепаратисти Източна Украйна. Тя е поразила пилотската кабина от лявата страна. Веднага след това машината се е пръснала и е паднала на земята.

В доклада не се посочва директно кой е изтрелял ракетата. Според Запада и Киев това е сторено от проруски сепаратисти. Москва обаче твърди, че "Бук" е пуснат от територия, която е била под контрол на украинските власти. Разследващият екип обаче е обявил, че управляващите в Киев са били длъжни да затвори тази зона за полети поради голямата опасност от катастрофи.

По-рано през деня, преди да излезе докладът на международния екип, руски разследващи специалисти обявиха, че машината е била свалена от изстреляна от украинската армия ракета. Твърдението им е подплатено с информацията, че такива ракети са снети от въоръжение в руската армия от 1986 г. и според правилата най-късно през 2011 г. не трябва да бъде в наличност. Тази ракета обаче продължава да се използва от украинската войска, твърдят руските разследващи.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама