Медици настояват за увеличение на „Гражданската отговорност“

13:27, 13 окт 15 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анестезиолози от петте най-големи болнични заведения у нас настояват да бъде създаден механизъм, с който да се покриват разходите по лечението на граждани, пострадали в тежки пътнотранспортни произшествия. В момента около 89% разходите за лечение не се покриват от държавата и се натрупват като дългове на болниците. 

Това съобщиха на пресконференция от Дружеството на анестезиолозите в България. На нея присъстваха представители на петте най-големи болници у нас: проф. Николай Петров, началник на ВМА, проф. д-р Радко Радев, началник на УМБАЛ – Плевен, проф. Милан Миланов, завеждащ интензивното отделение на „Пирогов“, проф. д-р Георги Матев, изпълнителен директор на УМБАЛ – Бургас и проф. Чавдар Стефанов, ръководител на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

„Сега парите от „Гражданската отговорност“, която уж всички плащаме, отиват за ремонт на коли, но не и за ремонт на хората. Възможно е да се вдигне вноската ѝ и да се създаде фонд, който да обезпечава разходите ни. През него болниците да получават съответните суми“, каза проф. Миланов.

Конкретните цифри в „Пирогов“ за лечението на пострадали в катастрофи са следните:

При общ болничен престой до 15 дни в интензивно отделение, средствата за труд и медикаменти за един пациент възлизат на 28 000 лв. Ако престоят продължи над 30 дни, сумата достига 48 000 лв. Държавата покрива разходите по клинична пътека на стойност 2 300 лева. Това означава, че 89% от разходите за спасяването на човешки живот са недофинансирани и реанимациите генерират милиони загуби за болниците.

„Нито един лекар или болница не би си позволил да не приеме такъв пациент, защото това е нарушение на закона“, обясни проф. Петров.

Според него лечението на пострадали в катастрофи не е лечение на заболяване, а на травма. Пострадалият е възможно да е бил напълно здрав преди това.

„Източникът на финансиране трябва да бъде съвсем различен, защото с нищо не са виновни редовните данъкоплатци, за да плащат със своите осигуровки лечението на едни пациенти, които са увредени. Те не са болни, или ако са болни, това е след увредата“, казва началникът на ВМА.

Дружеството на анестезиолозите в България ще направят детайлна справка на всички болници у нас с обобщение на загубите им. Ще внесат предложенията в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет, за да може на държавно ниво да се вземе решение и веднъж завинаги да се реши този проблем.

Проф. Миланов представи световни данни, които се отнасят и за България:

Според тях ПТП е причина за смъртността сред 44% от децата на възраст между 1-4г. Процентът нараства до 55% за децата между 5 и 14 г. Най-висок дял на причината за смърт катастрофите имат сред хората между 15 и 24 годи – 77%.

Загубата на години потенциален живот също е сериозна. Ако човек умре на 20 г., а средната продължителност на живот е 70г., потенциалната загуба е 50г.

Според световните данни 3 680 000 г. години живот отиват за вятъра заради катастрофите. Раковите заболявания са отговорни за 1 800 000 г. човешки живот, а сърдечно-съдови заболявания за 1 400 000 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама