Най-много дела за домашно насилие са заведени в Пловдив

13:07, 13 окт 15 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-много дела за домашно насилие са заведени в Пловдив, 90 процента от засегнатите са жени, съобщи Рада Еленкова от Фондация "Джендър алтернативи". За миналата година делата са били над 230. Това означава, че хората разпознават своите права, а и могат да заявят, че са пострадали от близки хора, допълни тя.

Постигнати резултати от работата си по проект "Ефективно прилагане на Закон за защита от домашното насилие" споделиха от фондацията. Проектът е финансиран от Министерството на правосъдието и включва редица срещи с институции за работа с пострадали от домашно насилие, както и с Областната дирекция на МВР - Пловдив. Проведен е семинар за подобряване на уменията за прилагане на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН) от съдии от Пловдивския и Благоевградския регион.

Целта е да се анализират пропуските в законодателството, а също и да се актуализират определенията за това какво включва домашното насилие. ЗЗДН е приет през 2005 г. с помощта на неправителствения сектор. През 2009 г. бяха направени някои промени в него, припомниха от Фондация "Джендър алтернативи".

Голяма част от проблемите за осигуряване на ефективна защита са в съда, каза адв. Мариана Каварджикова, дългогодишен сътрудник в организацията.

Част от съдебните състави изискват пострадалият да докаже безспорни факти на извършеното домашно насилие и изключват актове на насилие преди последния, разглеждайки го като единствен. Също заповедите за незабавна защита не са достатъчно често използвани, това създава риск от ново насилие. Понякога съдебни състави не разпознават психическо и емоционално насилие. "Бихме искали да видим специализирани състави в съда, занимаващи се със случаите на домашно насилие", изрази становище адв. Каварджикова. Държавата е абдикирала и от случаите с психично болни, споделиха още експертите.

Чести са случаите на извършители на насилие с алкохолна и наркотична зависимост, а в ЗЗДН няма препратка към Закона за здравето. Липсват начини и средства за работа с насилници , които са зависими.

Програмата на фондацията за работа с извършители на домашно насилие може да продължи два-три месеца. Индивидуална е с всеки, уточниха експертите. Тяхната цел е да служат като медиатори на партньорите и да улеснят комуникацията между тях. До момента в програмата са включени 5-има домашни насилници. Има и два случая на извършители, които не са се явили доброволно при медиаторите, въпреки мерките на съда.

Резултатите от проекта, анализ и препоръки, ще бъдат предоставени на национално ниво и ще бъдат публикувани в специален наръчник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама