България получава 200 млн. лева от ЕС за подкрепа малките и средни предприятия

12:53, 13 окт 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия ще отпусне 200 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие, с които България да предложи на своите малки и средни предприятия по-добър достъп до финансиране, съобщиха от представителството на ЕК в София.

Средствата от програмата ще се използват за банкови гаранции, благодарение на които фирмите ще получат между 800 млн. и 1,2 млрд лева нови заеми. Тази програма е част от усилията на Комисията да насърчи страните-членки да използват повече финансови инструменти в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове през периода 2014 — 2020 г.

„Парите ще помогнат на предприятията да разширят бизнеса си, да излязат на нови пазари, да наемат повече служители. Призовавам ги да бъдат активни и да използват европейското финансиране, за да постигнат по-добър живот за себе си и за хората около тях“, заяви заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

България е третата страна от Европейския съюз след Испания и Малта, която приема такава инвестиционна програма. Първите заеми по тази програма ще се раздават в началото на 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама