20 района в област Бургас са застрашени от наводнения

12:42, 13 окт 15 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20 са районите в Бургаска област, които са с потенциален риск от наводнения, като 7 от тях са със заплаха от море с обща дължина около 172 км, а 13 са заплашени от реки с обща дължина близо 190 км. Това каза пред Topnovini.bg  директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район” Десислава Консулова по повод провеждащата се кампания по представяне на карти на заплахата и риска от наводнения.

Едни от районите в Бургаско, при които има значителен риск от наводнения, са Ахелой, Несебър, Поморие, Царево, Камено, Средец, Айтос и Българово.

„От извършената оценка на риска е видно, че при висока вероятност за настъпване от наводнения, в период от 20 години, ще бъдат засегнати около 6131 човека от областта, като 5431 от общините Несебър, Поморие и Бургас. Засегнати ще са също близо 54 360 дка  зелени територии, както и индустриални терени и транспортната инфраструктура”, обясни Десислава Консулова и допълни, че като основа за определянето на местата със значителна заплаха от наводнения са използвани резултатите от предварителна оценка на риска. От своя страна тя съдържа предварително оценяване значимостта на минали наводнения в Черноморския район.

Консулова подчерта, че целта на изготвените карти на местата, които са застрашени от наводнения, е да помогнат на институциите да вземат превантивни мерки при критични ситуации и по този начин да се намали рискът за хората.

„Върху картите на заплаха са представени разпространение на наводнението, дълбочина и скорост на водата. Разгледани са и сценарии с екстремни водни количества при наличие на потенциално опасен язовир. Върху картите на районите с риск са показани неблагоприятни последици от наводнения, изразени чрез брой засегнати жители, жилищни райони, транспортна и техническа инфраструктура, зони по Натура 2000, обявени за опазване на местообитания и биологични видове”, каза още директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район”.

Провеждащата се кампания е в рамките на изпълнение на проект „Разработване на планове за управление на риска от наводнения” по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 година. Инициативата не е само информационна, но има за цел да даде възможността за идентифициране на значимите райони, които ще се вземат под внимание при изготвянето на Плана за управление на риска от наводнения за Черноморски район. Общата стойност на проекта е 2 567 400 лева и срок на изпълнение на дейностите – 31 октомври тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама