“Газпром” и ЕК търсят компромис по антимонополното дело

12:35, 13 окт 15 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия и "Газпром" са започна преговори за евентуален компромис в антитръстовото разследване срещу руската компания. Това съобщи РБК, цитирайки еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Газпром" не признава претенциите на Европейската комисия, но ние се опитваме да разберем дали има начин се реши проблемът, или ще продължим да следваме официална процедура", е казала тя, позовавайки се на писмо на “Газпром”, получено в Брюксел.

През есента на 2012 г. ЕК стартира антитръстово разследване срещу "Газпром" по подозрение, че фирмата възпрепятства свободното предлагане на газ на страните-членки на ЕС. В допълнение комисията смята, че "Газпром" пречи на разнообразяването на доставките на газ в Централна и Източна Европа и определя нелоялни цени. Нарушенията според Европейската комисия са били извършени от дружеството на територията на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Словакия. Глобата на "Газпром" според оценки на Сбербанк и ВТБ може да варира от 1 млрд. до 3.8 млрд. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама