Димитър Кацарски: Намалихме общинските пари за Цар-Симеоновата градина с 1.4 млн. лв.

12:24, 13 окт 15 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 1.4 млн. лв. са намалени средствата, които коства на общинския бюджет в Пловдив реконструкцията на Цар-Симеоновата градина, съобщи и.д. кмет инж. Димитър Кацарски. Той припомни, че на 31 юли т.г. към договора по проект "Изграждане на зелена и достъпна градска среда в Пловдив" е сключен анекс с управляващия орган по ОП "Регионално развитие" - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез който стойността на безвъзмездната финансова помощ за Цар-Симеоновата градина е увеличена от 4 750 000 лв. на 6 108 819 лв.

Основната част на този анекс намалява финансовия принос на Община Пловдив от 3 152 454 лв. на 1 793 634 лв., т.е. сумата, която ОИбщината плаща реално за Цар-Симеоновата градина, се намалява с близо 1.4 млн. лв.

Извън тези пари, които са чисто финансово намаление на общинското задължение по проекта, се осигурява финансиране на обща стойност 484 970 лв. за изграждане на нов парк на ул. "Богомил" в район "Източен". От тези пари 460 022 лв. са безвъзмездна помощ и 24 248 лв. са финансовият принос на Община Пловдив. По думите на инж. Кацарски с тези средства реалното намаление на общия финансов принос на Общината по целия проект е с 1.9 млн. лв.

Към днешна дата средствата са постъпили по сметката на Община Пловдив, единствено 460-те хил. лв. за парка на "Богомил" ще бъде заплатена допълнително с актуването, уточни Кацарски.

Стартът на изграждането на парка на ул. "Богомил" бе даден на 14 септември тази година, припомни и.д. кмет. В рамките на 60 календарни дни ще се изпълнят предвидените по количествено-стойностна сметка дейности: изграждане на детски площадки, дървена пергола, подмяна на настилката на основната алейна мрежа в парка с щампован бетон, изграждане на обходна второстепенна алея от бетонови плочи на тревна фуга, скален кът с алпийска растителност, подмяна на парково осветление с енергоефективно, изграждане на поливна система, подмяна на дъждоприемните решетки и парковото обзавеждане. Общата стойност за изпълнение на предвидените строително-монтажни дейности възлиза на 463 085 лв.

Община Пловдив има уведомление от Министерството на културата, че предадените документи за приключване на работата в Цар-Симеоновата градина са одобрени и утре ще бъде получено разрешението за назначаване на Акт 16 за централния пловдивски парк, съобщи още инж. Кацарски.

Припомняме, че Община Пловдив имаше намерение с част от отпуснатите средства да реновира и Дондуковата градина. "Цялата намеса в нея бе на стойност 2.9 млн. лв., като бяхме включили в искането си към МРРБ 500 хил. лв. за нея. Тъй като поръчката трябва да се играе обаче за цялата сума от 2.9 млн., Община Пловдив не стартира такава поръчка, защото нямаше осигурени собствени средства", обясни и.д. кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама