Фермери от Шуменско обсъдиха промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност

12:00, 13 окт 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Животновъди и ветеринарни лекари от Шуменска област участваха днес в среща, организирана от Земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ).

Стилиян Митев от дирекция „Поземлена собственост” на Министерството на земеделието и главният секретар на Българската агенция по безопасност на храните д-р Евгени Макавеев представиха предстоящите промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и актуалната епизоотична обстановка в страната.

Пред животновъдите от региона, д-р Макавеев посочи, че опасните заразни заболявания като антракс, бруцелоза, син език, шап, шарка по овцете нанасят големи икономически щети.

По думите му,  преките загуби от усилията на държавата да се справи с разпространението на болестта „син език” в страната през миналата година надхвърлят 10 млн. лв.

Целта е предвидените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност да ограничат появата и пренасянето на силно заразните болести по животните.

Като най-важна промяна в тази насока е предложението държавната профилактична програма да стане за 3 –годишен период. Досега тя е за една година и изпълнението й винаги закъснява заради административни пречки и забавяне на поръчките и доставките на ваксините, уточни д-р Макавеев.

Целта е да се постигне устойчивост в изпълнението на програмата и да бъдат осигурени средства за  нея, като това се обвърже с 3-годишната прогнозна рамка на бюджета. При необходимост към профилактичната програма могат да бъдат добавяни заболявания или пък други да отпаднат от нея.

Друга промяна в законодателната уредба е по отношение на информацията за заболявания по животните, която фермерите трябва своевременно да подават към ветеринарните лекари по места.

Проектозаконът предвижда още да се предостави възможност на евентуални инвеститори да влагат средства и да експлоатират екарисажи в страната. Така тази дейност ще се разшири и подобри, смятат експертите.

Предвижда се и създаването на ветеринарни екипи от специалисти по вирусология, бактериология, паразитология, които при спешна ситуация и възникване на огнище на заразни болести да отиват на място и да оказват съдействие на животновъдите и на ветеринарните лекари при потвърждаване или отхвърляне на диагнозите.

Друг текст в закона ще е свързан с налагането на сериозни санкции за фермерите, които отглеждат немаркирани животни. Сред предложените варианти е животните без марки да бъдат евтаназирани.

Ветеринарните лекари пък ще бъдат задължени до 48 часа да въвеждат в информационната система на Агенцията актуалните данни за животните.

Проектът на Закона е отворен за предложения, стана ясно на семинара.

Срещата в Шумен бе част от Националната обучителна кампания на министерството на земеделието и БАБХ, която се провежда в страната от началото на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама