Най-старото пловдивско училище чества 165 години от създаването си

10:25, 13 окт 15 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основно училище "Княз Александър I" отбелязва 165 години от създаването си с богата програма, която започва днес, съобщиха от учебното заведение.

"Седмицата на патрона" ще завърши на 20 октомври с юбилеен концерт на възпитаниците на училището в конферентната зала на Новотел Пловдив от 10 часа.

Днес във фоайето пък ще бъде открита изложба на възпитаници на учебното заведение, което е приемник на най-старото училище в страната. По време на Час на класа в сряда е предвидено децата да се запознаят с историята на училището си, а на следващия ден класовете ще посетят Музея на Съединението.

Малките творци ще могат да участват със свои произведения в рецитала "Ние творим", който ще се проведе в актовата зала на училището в петък от 12.30 часа. Празникът ще продължи и на 19 октомври, когато децата ще покажат знанията си в специалната викторина "Знам за моя патрон, познавам моето училище", а вечерта от 18 часа предстои да бъде открита изложба на учителката Боряна Топалова, посветена на юбилея.

ОУ "Княз Александър I" е приемник на едно от най-старите училища в страната. То е създадено през 1850г. от Найден Геров и за кратко време се превръща в просветен център. На 20 октомври 1885 г., малко след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, се състои тържественото откриване на новопостроената сграда, в която училището се помещава и до днес.

На откриването присъстват княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Найден Геров, много държавни и обществени дейци. В речта си тогава директорът Димитър Агура се обръща с молба към княза да вземе под свое покровителство училището и то да носи неговото име. Това събитие е отразено в паметната книга на училището и е потвърдено с подписите на присъстващите официални лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама