Възпоменателна вечер за композитора Димитър Вълчев организират в Асеновград

08:08, 13 окт 15 / Култура 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вечер, посветена на големия български композитор, диригент и пианист Димитър Вълчев организират днес Община Асеновград, НЧ "Св. Преп. П. Хилендарски-1997 г." и ГБ "Паисий Хилендарски".

Възпоменателното събитие по повод 20-ата годишнина от смъртта на маестрото започва в 17 часа във фоайето на градската библиотека в Асеновград. Вечерта е организирана със съдействието на Фондация "Маестро Димитър Вълчев" с председател проф. Лили Вълчева (негова сестра), която ще присъства.

Димитър Вълчев е роден в Асеновград. Завършва ДМА (днес ДМА "Проф. П. Владигеров") с пиано при проф. Анд. Стоянов (1952), по-късно завършва композиция при проф. П. Хаджиев (1956). Работи като диригент на пътуващия "Народен театър за селото" (1958­1960). От 1960 повече от 30 години работи като музикален ръководител и диригент на оркестъра при Държавния сатиричен театър в София. От 1992 е музикален драматург в ДМТ "Ст. Македонски".

Автор е на много мюзикъли за възрастни и деца, кантата "Възхвала на деня", Фантазия за пиано и оркестър с магнетофонна лента, Три концертни пиеси за камерен оркестър, духов квинтет, Соната за пиано и др., хорови песни; танцови пиеси за джазов оркестър, музика за над 100 телевизионни и театрални постановки, филмова музика и др.

Негови песни са влезли в репертоара на най-известните български поп изпълнители и актьори като Й. Христова, М. Димитрова, П. Христова, П. Чернев и др., някои от които наградени на фестивалите "Златният Орфей", "Златният кос" и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама