Свиленград почете първия си кмет

07:56, 13 окт 15 / Култура 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колективът на Общинска администрация – Свиленград поднесе цветя в чест на първия кмет на града Спас Разбойников. Паметната му плоча, наред с тази на учителя Петър Станчов, дал името на Свиленград, се намират до сградата на кметството.

Първият кмет на Свиленград - Спас Разбойников, е избран на 6 октомври 1912 г., веднага след освобождението на града на 5 октомври. Той е бил сред най-образованите жители на Свиленград. Кметува едва десет месеца - до юли 1913 г. в условията на Балканската и Междусъюзническата война. Въпреки военното положение и краткото време, той работи с визията на първи строител на града. Започва да преустройства града от дотогавашната му ориенталска към европейска насоченост.

Още на 13 октомври 1912 г. го преименува от Мустафа паша в Свиленград с решение на тогавашните общински съветници. Предприема мерки за хигиенизиране и чистота - устройва първата градска болница в джамията, създава първата санитарна служба, определя място за градска скотобойна, създава първата служба за чистота, като въвежда глоба от 25 лв. за неспазване на наредбите. Въвежда и първите административни изисквания за данъчно облагане. На името на Иван Вазов, учителствал в Свиленград през 1872-1873 г. именува улица, а на героя от Балканската война ген.Никола Иванов кръщава площада пред халите.

Едно от най-важните му решения е през януари 1913 г., когато приема първия бюджет на Свиленград от 65 000 лв. След това със съдействието на Министерство на сградите прави първия регулационен план на града, според който къщите и дюкяните с лице към главната улица трябва да имат архитектурен план. Като първоосновател на нови европейски порядки е срещал много трудности, но не се е отказал от позицията си за европейска визия на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама