Одобряват петима кандидати за общинския фонд "Ин витро" в Търговище

07:23, 13 окт 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петима кандидати са одобрени да получат пари от общинския фонд "Ин витро" в Търговище. Това става ясно от докладна записка на общинския съветник Мая Павлова, която е председател на комисията, разглеждаща заявленията на нуждаещите се двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми. Предложението ще бъде гласувано от общинските съветници на сесия днес, като това е единствената точка в дневния ред.

След заседанието на комисията в началото на месец октомври решението на експертите е петима заявители да получат до 2 500 лева за процедури, свързани с лечение на безплодието. Тази сума е максимума който може да се отпусне в рамките на една година на един кандидат.

Според направените промени в Правилника, по който се отпускат средствата от Общинския фонд, документи вече се подават два пъти в годината - през март и септември.

Oбщинският фонд „Ин витро” в Търговище беше създаден в края на 2012 година. За да могат двойките и семействата с доказан стерилитет да имат по-лесен достъп до средствата, Общинският съвет промени част от правилата за кандидатстване. В документа беше записано, че местната хазна финансира самата асистираната репродукция, както и всички съпътстващи процедури, изследвания и медикаменти. Освен това хората ще могат да кандидатстват едновременно за средства от общинския бюджет и от държавния фонд, но при положение, че те не са за една и съща процедура.

За 2015 г. в общинската хазна бяха предвидени 30 хиляди лева за родителите, които се борят за дете. Толкова имаше и през миналата година и с тях бяха финансирани 15 двойки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама