Нови трима са заболели от кучешка тения в Старозагорско

07:16, 13 окт 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови трима души са заболели от кучешка тения в Старозагорско през изминалата седмица, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Случаите на ехинококоза са регистрирани в  Павел баня, Казанлък и село Конаре.

Общо десет са заболелите от коварната болест в Старозагорско през последните четири месеца.

Чо­век се за­ра­зя­ва най-чес­то при пряк кон­такт с опа­ра­зи­те­но ку­че (га­ле­не, прег­ръ­ща­не) или при кон­су­ма­ция на за­мър­се­ни с яй­ца на па­ра­зи­та зе­лен­чу­ци, при­зем­ни пло­до­ве и др. То­ва обяс­ня­ва за­що чес­то от ку­чеш­ка те­ния стра­дат и хо­ра, ко­и­то ня­мат ку­че, обясняват медици. 

Според специалистите ехинококозата е опасно заболяване, чийто латентен  период е дълъг и първите симптоми могат да се появят след години. Най-често заразени са салатите, марулите, зелето, спанакът, както и плодове, които се събират от земята.  Заразата се предава и при непосредствени контакти с кучета и котки, които също могат да бъдат със заразени яйца от кучешката тения, както и при пиене на замърсена с яйцата на кучешката тения вода, най-често от открити водоеми.  

Личната хигиена и редовното миене на ръцете преди всяко хранене, както и обработката на хранителни продукти са едни от  решаващите условия за недопускане на инфекцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама