“Биволъ” ще съди медии на Пеевски за клевети

23:59, 12 окт 15 / Политика 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” ще заведе дела в съда срещу определени медии, които разпространяват тежки клевети срещу журналистите, работещи там. Това съобщи главният редактор Асен Йорданов в ефира на bTV.

По думите му, става въпрос за “казионни медии”, които той не назова. По-рано днес обаче на страницата на “Биволъ” във Facebook бе публикувана снимка на днешния брой на в-к “Телеграф” - вече и официално собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, със следния коментар: “От 20 дена "медиите" на Пеевски се занимват само и целево с Биволъ. Ние сме най-големият проблем на държавата. Клеветите са толкова абсурдни, че чак са смехотворни. Тия дето с парите на КТБ си купиха българските медии, сега чрез същите тези медии награбени с безотчетни източени пари на наш гръб, бухалкват всеки, който дръзне да разкрие и да извади истината и виновниците за престъпленията им.

Е, сега ясно ли е вече щом Биволъ е основният проблем в държавата, ‪#‎КОЙ‬ е всъщност държавата!?”

От участието му стана ясно, че Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е започнала още преди две години разработка срещу “Биволъ” - по политически причини. Контраразузнаването е отказало да отговори официално дали това е така - с обяснението, че става въпрос за класифицирана информация. От отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията обаче става ясно, че хипотеза за класифицирана информация може да има само когато има такава информация. Следователно разработка има, обясни Йорданов. Това се потвърждава и от факта, че когато преди две години “Биволъ” са попитали дали има дело срещу сайта с конкретно наименование “Будали”, от ДАНС са отговорили отрицателно. Според него разработката е направена по политически причини и именно това е причината да не може да изнесена наяве - защото е неправомерна.

По информация на разследващия сайт, които още преди две години са получили документи, в разработката се съдържат “абсурдни опорни точки”, събрани срещу медията и още тогава спуснати до различни издания, които служат за периодични кампании срещу “Биволъ”.

От ДАНС са разработвали и бившия финансов министър в кабинета “Борисов” Симеон Дянков по подозрение, че работи с “Биволъ” и именно той им е дал разработката “Буда”, свързана с Бойко Борисов. “Връзката” агентите обосновали със странна конспиративна теория - съпругата на Асен Йорданов и тази на Дянков били от еврейски произход и се познавали. От тук от контраразузнаването достигнали и до друг извод - че влиятелни международни еврейски организации стоят зад сайта. “Kолкото и странно да звучи за чекистите в ДАНС, не всички евреи по света се познават и са в заговор срещу Бойко Борисов”, коментират от “Биволъ”.

Самият Дянков също обяви пред bTV, че няма нищо общо със сайта, че не е виждал досието “Буда”, както и че жена му не се познава със съпругата на Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама