Деца от България и Румъния обменят кулинарни традиции в Русе

19:47, 12 окт 15 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 14 октомври стартира проекта „Кулинарни традиции и новаторство“, финансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и осъществен от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в града в партньорство с Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – гр. Кълъраш, Румъния, със съдействието на верига магазини „Метро“. Проявата беше представена днес от директора на Професионалната гимназия по туризъм в Русе Ренета Вълева, представителя на Клуб на професионалните готвачи, шеф Ивайло Димитров и Изпълнителния директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.

Проектът е насочен към създаване на устойчиво международно партньорство в областта на образованието и превръщането на град Русе във водещо културно средище в Дунавския регион в международен план.

В частност дейностите  са свързани с реализирането на съвместен шоу-кукинг. Той ще се осъществи на 15 откомври от 09.00 до 12.00 часа в Учебно-производствения корпус на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ на ул. „Киев“ №4 в Русе. Предвидена е и техническа конференция на тема „Нови тенденции в презентирането на традиционни ястия“ с ментор Клуб на професионалните готвачи, Русе. Тя ще бъде на 15 октомври от 12 до 13 часа в Учебно-производствения корпус на ул. „Киев“ №4. Ще има и кулинарна изложба на традиционни български и румънски ястия „Кулинарни традиции и новаторство“ - на 15 октомври от 13.30 до 15.30 часа в Доходното здание.

В рамките на инициативата са предвидени още обиколка на гр. Русе и посещение на Регионалния исторически музей.

Участниците в проекта  са 10 румънски и 10 български ученици, които ще приготвят и презентират традиционни румънски ястия (месни рула в зелеви сарми, кисела пилешка супа с домашно фиде, пушен свински бут с боб, рибник, агнешко шкембе) и традиционни български ястия (агнешки котлет по русенски, сом с гарнитура, обредна пита, пълнени чушки, мъстеница акомпанинрана с орехови ядки).  Рецептите са подбрани от ученици от Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – гр. Кълъраш, Румъния и Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе.

В дейностите от румънска страна ще вземат участие и директорът на Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – гр. Кълъраш, Румъния, учител от Гимназията и представители на бизнеса, общинската администрация и гражданството на гр. Кълъраш.

 „Проектът „Кулинарни традиции и новаторство“ е един от проектите, спечелили финансиране от Фондация „Русе – град на свободния дух“ в рамките на проведения конкурс за проектни идеи в края на 2014 г. и началото на 2015 г.  Той поставя началото на една новаторска инициатива, която се надяваме, че ще се превърне в традиция и е пример за успешно международно партньорство“, коментира на пресконференция днес Елена Минкова.      

Един от акцентите в работата на младите готвачи ще е съчетаването на традицията с новаторство в кулинарното изкуство, каза шеф Ивайло Димитров. Според него целта е децата да се върнат към корените на националните си кухни, умело съчетавайки ги с новите техники, съобразени с тенденциите за здравословното хранене.

Ренета Вълева поясни, че реализираните дейности по проекта ще предоставят възможност за изява на учениците пред местната общност и представителите на бизнеса в сферата на туризма. Те ще повишат интереса на младите хора към професионалното обучение и  образование, поощрявайки и подобрявайки възможността за запознаване и изучаване на различни култури, като се предвижда през следващата година в инициативата да се включат и  участници от други държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама