Придошлите имигранти във Варна не са заразни

19:07, 12 окт 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петимата нелегални имигранти, които бяха докарани във Варна с ТИР от Турция, са клинично здрави. Това съобщиха за Topnovini.bg от МБАЛ "Света Анна", където чужденците бяха изследвани от инфекционист поради съмненията, че могат да бъдат носители на опасни и дори смъртоносни болести като детски паралич, коклюш, морбили, тетанус, дифтерия и др. 

Мъжът и жената, които бяха открити в пломбирано ремарке на камион с хасковска регистрация, твърдят, че са избягали от Сирия заедно с трите си невръстни деца. В случая обаче е важно да се уточни, че петимата са се качили на камиона от Турция, където са били бежанци. У нас те вече се водят нелегални имигранти и съгласно международното законодателство трябва да бъдат върнати в южната ни съседка, а не да бъдат настанени в български бежански лагер.

Не е ясно колко време петимата нелегални имигранти са пребивавали в Турция, преди да се решат да продължат по пътя си към Европа. От прокуратурата на този етап не са установили дали самоличността и произходът на семейството са категорично изяснени – предвид факта, че в Турция масово се фалшифицират документи за самоличност на "сирийци", а каналджийството в южната ни съседка се е превърнало в бизнес за милиарди. 

Шофьорът на камиона, който е служител на българска (хасковска) фирма, твърди, че не знае как петимата са се озовали в ремаркето. При всички случаи обаче това е станало преди товарното помещение да бъде пломбирано в Истанбул.

По случая с петимата имигранти Варненската районна прокуратура образува наказателно дело за незаконен трафик на хора през границата, което на този етап се води срещу неизвестен извършител. Шофьорът на камиона, за когото има резонни съмнения, че е съучастник в престъплението, е задържан в ареста на І РУП за срок до 24 часа. Процесуално-следствените действия продължават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама