Георги Милков: Спрете интернета в Близкия Изток

18:16, 12 окт 15 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Начинът да си решим проблема с бежанската вълна е да спрем интернета в Близкия Изток, предложи на шега журналистът от „24 часа“ и и главен редактор и автор в списание GEO Георги Милков по време на на първата част от дискусията „Бежанската криза: Обетована земя ЕС?“, посветена на външната политика на ЕС и организирана от Информационното бюро на Европейския парламент за България.

Вече с по-сериозен тон, той поясни, че всъщност именно интернет е една от основните причини ние да имаме толкова много хора на портите на Европа. „Войни е имало и друг път“, каза той. „Но сега си даваме сметка, че в момента Европа е залята от мигранти. Достъпът до интернет и сравнително евтините смартфони помагат на всички тези хора да са тук.“

По думите му мобилният телефон с интернет е най-важната вещ за пътуването на тези хора. „Така те разбират къде са, следят развитието на събитията и най-вече се организират“, каза Милков. Той посочи, че така, както има Фейсбук групи за споделено пътуване до Бургас, така има и Фейсбук групи за прекосяване на Средиземно Море в лодка. „Има групи, от които разбираш кога е следващата лодка за Европа от Либия“, каза той.

Журналистът се съгласи с тезата на Ангел Джамбазки, че вина за кризата имат и революциите от 2011 в арабските страни. 

Според Георги Милков основната роля на Европа в бежанската криза е тази на плащач. „Съгласен съм, че Европа е политическо джудже, но е хуманитарен гигант и това е част от решението на проблема с бежанската криза“, каза той. 

По думите му ЕС трябва да работи с Турция по решаването на проблема. „Тези хора (бежанците – бел. ред.) са, простете за термина, „складирани“ на определено място“, коментира журналистът. „В Турция има 2 млн. от тях. Турция е основната сила, която контролира трафиците на хора за Европа не само през Гърция, но и през Либия. Трябва да работим с Турция. Защо да не им дадем тяхната зона за сигурност? Защо след като Русия си взе своето, защо и Турция да не получи това, което иска?“

Според Милков основният начин е да се положат хуманитарни усилия и  най-напред трябва да работим с Турция, а не с Русия. Трябва да подпомогнем усилията на Ливан и Йордания, където също има много бежанци. 

„Можем ли ние да потушаваме пожарите на Близкия Изток, за да си решим проблемите с мигрантите“, попита риторично Милков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама